Setari Cookie-uri

Prostul nu e prost destul...

Oamenii care exceleaza intr-un anumit domeniu nu iti vor arata niciodata ca iti sunt superiori. Nu simt nevoia sa demonstreze nimic nimanui. In schimb, cei ce se bucura de succes desi nu au muncit pentru a ajunge departe tin sa isi demonstreze superioritatea clipa de clipa.

Oamenii care exceleaza intr-un anumit domeniu nu iti vor arata niciodata ca iti sunt superiori. Nu simt nevoia sa demonstreze nimic nimanui. In schimb, cei ce se bucura de succes desi nu au muncit pentru a ajunge departe tin sa isi demonstreze superioritatea clipa de clipa.

Chiar nu am nimic cu imbogatitii peste noapte, cu celebritatile care intra pe usa din dos a showbiz-ului, incercand scurtaturi presarate cu compromisuri, cu fetele pentru care a munci inseamna a merge la shopping pe banii altcuiva. Nu am nimic cu prostii fuduli atata timp cat nu ma intersectez cu ei. Totusi, este aproape imposibil sa nu te confrunti cu situatii in care cineva vrea sa iti demonstreze cat de "tare" este el.

In urma cu cateva zeci de minute, imi exersam si eu talentele de soferita cand am incurcat un sofer de SUV care circula pe toate benzile disponibile. Enervat ca indraznisem sa intru si eu pe o banda, lasata fiind de un sofer mai binevoitor, mi-a taiat fata, a pus frana brusca si s-a scoborat din masina. A inceput cu amenintari de tot felul, jigniri pe care as prefera sa nu le reproduc, si-a batut joc de toate regulile limbii noastre materne si intr-un final glorios a scos din putul gandirii sale fara cusur cateva cuvinte ce sfideaza logica: “si mai esti si incepatoare.” Reformuland: ai gresit desi esti incepatoare. Genial!

Am zis ca o sa vina la mine sa ma priveze cateva secunde de aer, dar s-a razgandit. Cred ca privirea mea senina l-a cam bulversat. Cu mandrie mi-a zis ca ar putea sa imi sfarame masina de jucarie daca ar vrea. Nu a fost indeajuns de motivat. Pe de o parte imi pare rau. Lui i-ar fi luat mult mai mult sa isi repare masina, eu sunt obisnuita sa circul cu RATB-ul, el nu. In plus, as fi putut sa ma aleg si cu ceva banuti pentru daune morale, nu?

In urma cu cateva saptamani am asteptat vreo zece minute ca un posesor de 4x4 sa iasa din banca si sa plece cu masina pe care o lasase pe avarii in mijlocul drumului. I se parea normal ca noi muritorii de rand sa il asteptam in timp ce el isi vede de afacerile lui mult mai importante decat serviciul nostru cel de toate zilele, catre care ne indreptam.

Ma scoate din minti efectiv grandomania unora. Si in acelasi timp raman adeseori uimita de modestia celor care ar merita ca in fiecare secunda a vietii lor sa imi arate cat sunt de mica in fata lor. Si in facultate intalneam profesori care isi petrecusera decenii citind, invatand, dezvoltandu-se, dar care nu tineau mortis sa ne demonstreze cat de necunoscatori suntem, ci dimpotriva, la fiecare pas incercau sa invete si ei de la noi. La fel am avut profesori cu sau fara renume pentru care fiecare nou curs era o posibilitate de a isi demonstra superioritatea.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.