Setari Cookie-uri

Povestea lui David

Doneaza jucarii copiilor fara posibilitati!

Doneaza jucarii copiilor fara posibilitati!

David este un baietel de 7 ani care traieste alaturi de mama, bunica si cei 2 frati ai sai in ghetoul din Ferentari. La prima impresie, David este un copil care a primit o educatie buna si copilaria lui se desfasoara in cele mai bune conditii, nicidecum ca cei 7 ani de acasa s-au petrecut intr-o garsoniera fara incalzire, cada sau apa calda.

Respectuos si foarte politicos, din vocabularul lui David nu lipsesc niciodata cuvintele “multumesc” sau “te rog”, fapt ce ne-a dovedit ca bunul simt se poate invata chiar si intr-un ghetou din Bucuresti. David si fratii lui au reusit sa stranga jucarii atat cat sa le incapa “intr-o punguta”, dar le impart frateste si se bucura de ele asa cum orice copil o face si isi improvizeaza jucarii din te miri ce. Mai greu le este cand vad jucariile celorlalti copii, cand ies la joaca sau in vitrina unui magazin si se gandesc ca, poate de ziua lor de nastere, mama va avea bani sa le cumpere ce isi doresc. Pentru ca aniversarea lor este singurul motiv cand mama le poate cumpara o jucarie. Altfel, banii se impart pentru mancare atat cat sa supravietuiasca si, ce le mai ramane, pentru o haina sau cheltuielile casei.

David de-abia a intrat in clasa I si ii este foarte greu sa inteleaga de ce mama reuseste cu greu sa ii cumpere minimum de rechizite. “Incerc sa nu simta neajunsurile si sa nu fie un copil marginalizat la scoala pentru ca are foarte putine haine, ca are ghiozdanul rupt, ca penita de la singurul stilou primit cadou de la fundatie s-a indoit, ca nu avem bani pentru tóate rechizitele” ne marturiseste mama lui.

Greu ii este si in fiecare an cand, cu ocazia sarbatorilor de iarna, ceilalti copii primesc jucarii si el nu. “Mos Craciun e un personaj aproape negativ, nu mai are incredere in Mosul” spune mama sa, “fiindca mereu uita de el si de fratii lui. Desi il dezamageste de fiecare data, spera ca macar intr-un an Mosul nu il va uita”

Mama, din salariul ei de 500 RON de femeie de serviciu nu reuseste sa le cumpere copiilor jucarii sau mancare suficienta. Ceea ce le poate da este doar bunul simt, modestia si constiinta ca trebuie sa fie cuminti, sarguinciosi si sa invete bine pentru a scapa de saracia crunta cu care se lupta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.