Setari Cookie-uri

Ce ne facem cu mitocania?

Nu cred sa existe femeie in lume care sa nu fi fost agresata pe strada de cativa mitocani macar o data in viata. Cand spun agresiune ma gandesc la fluieraturi, invective, necunoscuti care vad de cuviinta sa te pipaie in mijloacele de transport si la alte astfel de gesturi cu substrat sexual.

Nu cred sa existe femeie in lume care sa nu fi fost agresata pe strada de cativa mitocani macar o data in viata. Cand spun agresiune ma gandesc la fluieraturi, invective, necunoscuti care vad de cuviinta sa te pipaie in mijloacele de transport si la alte astfel de gesturi cu substrat sexual. Indiferent ca ne gandim la scara blocului, la metrou, autobuze sau chiar trotuarele din centrul orasului, vei gasi oriunde si oricand cativa barbati care nu au ceva mai bun de facut decat sa te faca sa te simti ca o bucata de carne afisata in galantar.

E uimitor faptul ca nici macar nu ai nevoie de machiaje, fuste scurte, tocuri sau decolteuri pentru a starni o astfel de reactie primitiva. Poti sa fii imbracata intr-un trening vechi, transpirata si rosie dupa o tura de joggind, rezultatul va fi asemanator; sigur se va gasi cineva care sa iti adreseze un comentariu cu tenta sexuala.

Un slogan care apare pe zidurile blocurilor de ceva vreme incoace afirma ca “intr-o tara normala femeile nu sunt pipaite pe strada”; insa acest fenomen nu e unul “made in” Romania. Desi la o scara mai mica, si lumea vestica, “civilizata” (asa cum o vedem noi), se confrunta cu aceasta problema. In ciuda codurilor morale, in ciuda legislatiei si a cursurilor obligatorii ce urmaresc sa atraga atentia asupra hartuirii sexuale la locul de munca si nu numai, mii de femei trebuie sa treaca zilnic prin astfel de experiente.

Trebuie sa precizez ca nu doresc sa generalizez. Nu toti barbatii sunt niste oameni ai cavernelor, victime ale nivelelor ridicate de testosteron, ba chiar majoritatea se declara impotriva unor astfel de comportamente rudimentare considerandu-le grosolane, sacaitoare si abusive (unele feministe inraite s-ar putea sa nu fie de acord cu mine). Din nefericire nu e nevoie de prea multi pentru a tine obiceiul in viata si pentru a face jumatate feminina a tarii sa se intrebe simplu “De ce?”

Cu gandul acesta in minte am cautat si am intrebat in stanga si in dreapta in idea ca poate voi reusi sa inteleg de ce se intampla. Primul instinct a fost sa dau vina pe o societate fracturata de mentalitatile predecembriste (patriarhale) si socul post-moderna insa, dupa cum am mentionat mai devreme, nu sunt romancele singurele femei din lume abuzate astfel.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.