Setari Cookie-uri

Ce ne facem cu mitocania?

Nu cred sa existe femeie in lume care sa nu fi fost agresata pe strada de cativa mitocani macar o data in viata. Cand spun agresiune ma gandesc la fluieraturi, invective, necunoscuti care vad de cuviinta sa te pipaie in mijloacele de transport si la alte astfel de gesturi cu substrat sexual.

Astfel de comportamente tin mai degraba de socializarea masculina. Se pare ca un barbat care agreseaza in felul acesta o femeie pe care nu o cunoaste vrea sa ii “anunte” pe ceilalti barbati ca nu e homosexual. Stupid dar posibil! Ceea ce va urma suna si mai stupid. Prin cuvintele si gesturile lui ii informeaza pe cei din jur de orientarea lui sexuala, ba chiar mai mult, ii provoaca pe acestia sa isi demonstreze si ei “virilitatea”(asa cum o vede el). Daca ai trecut vreodata pe langa un santier sau pe langa un grup de muncitori lucrand la o sosea atunci cu siguranta ai observant ca intotdeauna exista un barbat care da tonul la lectia de mitocanie pentru ca mai apoi sa il sustina si ceilalti. Retineti totusi ca aceste comportamente nu sunt gandite si analizate in felul acesta de cei ce le fac; pentru ei sunt gesture inconstiente.

O alta posibila explicatie e ca barbatii care recurg la astfel de comportamente incerca sa isi manifeste interesul fata de femeia pe care o considera atragatoare. Din punctul lor de vedere, gesturile pe care le fac sunt considerate un semn de curaj deoarece stiu ca in viata de zi cu zi nu ar avea nici o sansa sa fie impreuna cu o astfel de femeie. Faptul ca isi dau seama nu ii impiedica insa sa spere ca poate se aleg cu o partida de sex. Fiecare viseaza ca femeia pe care tocmai a “complimentat-o” se va opri din drumul ei si i se va oferi pe tava.

Curentul feminist interpreteaza aceasta hartuire sexuala stradala ca fiind un mod prin care unii barbati incearca sa restabileasca clasamentul clasic al sexelor. Amenintati de egalitatea femeilor acestia incearca sa le puna “la locul lor” aratandu-le ca singura lor valoare este aspectul. Avand in vedere ca barbatii in discutie sunt in general slab educati, cu slujbe prost platite care se vad adesea nevoiti sa raspunda unor sefi femei sau care vad din ce in ce mai multe femei care lucreaza in pozitii cheie, ipoteza feministelor pare sa contina si ea ceva adevar.

In final nu putem sa ignoram faptul ca barbatii agreseaza verbal femei necunoscute pe strada si pentru simplul fapt ca pot. Stiu ca nimeni nu le va spune nimic (aici e vina societatii care nu pedepseste moral aceste comportamente) si ca cele mai multe femei isi vor continua drumul ignorandu-i.


Un articol de Ioana






Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.