Setari Cookie-uri

Top 10 carnavaluri in lume

Fiecare an incepe cu o serie de carnavaluri menite sa intampine primavara, sa celebreze miracolul vietii dar si sa ii pregateasca pe oameni pentru restrictiile din postul Pastelui. Pana si etimologia cuvantului carnaval ne indica acest ultim aspect; se considera ca termenul vine de la sintagma carne levare- renuntarea la carne.




6. Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife (Insulele Canare, Spania)

Carnavalul din Insula Tenerife e considerat cel mai mare festival de acest fel din Spania aspirand la un loc in Patrimoniul Modial UNESCO. Infratit cu orasul Rio de Janeiro tocmai datorita asemanarilor in ceea ce priveste carnavalul, Santa Cruz isi promoveaza puternic festivalul anual incercand sa ajunga din urma fratele mai mare. Carnavalul incepe oficial in sambata de dinaintea Miercurii Cenusii desi deschiderea neoficiala are loc vineri seara cu o parada (The Announcement Parade) ce da startul unei petreceri in care oamenii imbracati elegant danseaza pe strazi.

De-a lungul celor catorva zile participantii imbraca costume care de care mai frumoase, danseaza pe strazi, stilurile musicale latine fiind, bineinteles, la putere, participa la concursuri etc. O traditie interesanta a carnavalului e “Ingroparea sardinei” ce are loc in ultima zi a festivalului, inainte de inceputul postului. In aceasta zi e plimbata pe strazile orasului o macheta gigant a unei sardine facute din hartie in timp ce oamenii se aduna in cortegiul funerar. La final pestele e ars. Cu ocazia acestei zile se renunta la hainele colorate pentru haine negre si ‘vaduvele’ il bocesc pe mort.

In cortegiul funerar se pot vedea si persoane imbracate in costume de preoti, calugarite si episcopi, purtand cel mai adesea obiecte cu semnificatii obscene, ce sfintesc multimea ca o critica adusa Bisericii Catolice si scandalurilor ce ii pateaza imaginea. “Ingroparea sardinei” puncteaza sfarsitul carnavalului, ingroparea acestuia pana in anul urmator. Totusi in weekend-ul imediat urmator mai au loc cateva petreceri pline de viata ce fac parte din Sabado de Pinata si Domingo de Pinata, un fel de praznic al carnavalului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.