Setari Cookie-uri

Top 10 carnavaluri in lume

Fiecare an incepe cu o serie de carnavaluri menite sa intampine primavara, sa celebreze miracolul vietii dar si sa ii pregateasca pe oameni pentru restrictiile din postul Pastelui. Pana si etimologia cuvantului carnaval ne indica acest ultim aspect; se considera ca termenul vine de la sintagma carne levare- renuntarea la carne.

Fiecare carnaval e unic, iar cel din Binche se individualizeaza prin traditia 'Gille'. Apelativul de 'Gilles' se refera la aproximativ 1000 de participantii (alesi din populatia locala) imbracati in costume asemanatoare cu cele de clovn; acestia poarta haine foarte colorate, masti identice si faimosii saboti din lemn specific begieni. Sansa de a te costuma in 'Gille' e considerata o onoare. In ultima zi a festivalului acesti 'Gilles' umplu centrul orasului, danseaza pe ritmul tobelor si alunga spiritele rele cu un bat.

Un alt moment caracteristic carnavalului din Binche are loc tot in ultima zi a festivalului. Aceeasi 'Gilles', de data aceasta purtand un ornament din pene de strut, strabat strazile orasului ducand in mana un cos cu portocale pe care le arunca spre sau in (probabil in functie de preferinte) multimea adunata sa ii vada. Dintre momentele ce se remarca mai trebuie sa mentionam o batalie cu confetti, dar si numerosii 'Arlequins' (arlechini), 'Paysans' (tarani) si 'Pierrots' (varianta franceza a tristului clovn de origine italiana Pedrolino, personaj al Commediei dell' Arte alaturi de Arlecchino Colombina, Brighella, Tartaglia etc.) ce animeaza publicul cu dansurile lor.

7. Carnavalul din Port of Spain (Trinidad Tobago)

Exotismul Antilelor Mici se vede cel mai bine in festivitatile ce ravasesc anual statul format din doua insule Trinidad si Tobago. ‘Epicentrul’ intregii procesiuni se gaseste in Port of Spain, capitala Republicii Trinidad Tobago. Carnavalul (cunoscut si sub numele de ‘mas’, abreviere a cuvantului ‘masquerade’) se desfasoara in cele cinci zile premergatoare Miercurii Cenusii fiecare zi avand propriul specific. Prima zi (vineri) e destinata concursului pentru alegerea regelui si reginei; ziua a doua e intitulata Panorama; ziua a treia (duminica) e cunoscuta drept Dimanche Gras; in ziua a patra (luni) numita J’Ouvert se danseaza pe strazi cu mult inainte de a se ivi zorile petrecerea continuand pana in noapte iar ultima zi de festivitati aduce parada grupurilor mascate.

Varietatea culturala a insulelor precum si trecutul zbuciumat din care se remarca perioada de sclavie fac ca festivitatile sa fie pline de influente diferite. Se remarca dintre acestea componenta africana si cea latina. Merita remarcat si faptul ca de cativa ani incoace costumele prezentate in cadrul festivalului au devenit nu doar extrem de complexe dar si avansate din punct de vedere tehnologic pentru a oferi carnavalului o magie greu de descris in cuvinte.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.