Rezultatele studiului international GfK Trust Index 2010 despre nivelul de incredere al cetatenilor din 19 tari europene privind diferite categorii profesionale si organizatii.

La capatul opus al topului se afla politicienii, cu doar 11%, in scadere cu 3 procente fata de acum 2 ani, bancherii (28%, si ei cu 8 puncte procentuale mai putin decat in anul 2008) sau managerii marilor companii (39%). Daca primele doua categorii au suferit deteriorari in privinta reputatiei, situatia managerilor este destul de fluctuanta (o scadere fata de 2008, cand inregistrau 46%, dar o crestere comparativ cu anul trecut cand se situau la nivelul de 33 de procente). Alte profesii care in Romania au castigat increderea populatiei in comparatie cu 2009 sunt avocatii (42% fata de 35% anul trecut), militarii (88% fata de 82%) sau oamenii din domeniul publicitatii (50% versus 46%).

In comparatie cu alte tari europene, domeniile profesionale care in Romania marcheaza cele mai bune rate in privinta respectului acordat de cetateni sunt biserica, armata si publictatea, in vreme ce profesiile care se bucura de cel mai mic succes sunt pompierii, doctorii si politistii.

De altfel, situatia din Romania este destul de mult diferita de ceadin alte tari. Unele dintre categoriile mentionate mai sus se remarca printr-un nivel de incredere mai scazut la nivel international - militarii 81%, postasii 82%, profesorii 83%. Domeniile care in Europa experimenteaza un declin in privinta reputatiei sunt politica (14%), marketingul - 33%, cu 8% diminuare a increderii fata de 2008 - biserica, cu doar 58%, in scadere si ea cu 4 procente sau organizatiile neguvernamentale care activeaza in domeniul protectiei mediului - 69% versus 62% comparativ cu 2008.

Diferente semnificative intre tarile europene analizate si Romania se mai remarca la si alte categorii profesionale, in general in tara noastra acestea bucurandu-se de o mai buna reputatie: oamenii de publicitate cu 50 de procente fata de numai 29% la nivel international, cei care activeaza in sistemul bancar 42% fata de 28%, managerii de mari companii 39% versus 31%.

Exista insa si grupuri profesionale care sunt mai apreciate in alte state decat in Romania. Diferente insemnate apar in cazul politistilor (75%, comparativ cu 54%), a doctorilor (84% versus 74%) sau a judecatorilor (62% fata de 42%).




  • Kudika

    Revolut devine partenerul Festivalul Sziget în 2024

  • Kudika

    Laura Dinu, vocea virală de la Românii au Talent, lansează „În...

  • Kudika

    Andra, exemplu de asumare și sinceritate la Românii au talent: Mă...

  • Kudika

    Îl mai știi pe Adrian Țuțu, primul câștigător Românii au talent? Cu...

  • Kudika

    Primele declarații ale părinților lui Rareș Prisăcariu, marele...

  • Vladimir

    Cromoterapie: Descifreaza tainele culorilor si modul in care iti...