Setari Cookie-uri

Decalogul tăcerii: când este bine să taci

Nu face bine să suferi în tăcere, nici nu este recomandat, însă sunt anumite momente când tăcerea face mai bine decât orice alt cuvânt de alinare.

Mi-am spus de multe ori că o să vorbesc mai puțin și că atunci când am să o fac o să fie ca să împart cuvinte frumoase, de încurajare și cu folos. Să fie cuvinte venite din gânduri optimiste și inimă curată.

Ca să pot face asta, mi-am salvat în telefon o fotografie pe care stă scris Decalogul tăcerii.

Decalogul tacerii

Sursa Foto: Shutterstock/By Frankie's

Când simt că am vorbit prea mult, că am criticat și mai mult, iar vorbele au fost rostite doar ca să mă plâng sau să judec, deschid imaginea și citesc decalogul. Apoi mă rog și citesc câteva pagini dintr-o carte inspirațională. Doar așa reușesc să scap de sentimentul de vinovăție care mă cuprinde când vorbesc mult și fără rost.

De multe ori, când am ceva de spus, prefer să scriu. Prefer să așez pe hârtie tot ce mă supără și să rămână acolo decât să sun o prietenă și să o încarc și pe ea cu energie pozitivă și să îmi mai și fac păcate că am vorbit de rău pe careva.

Citește și:

În fond, tăcerea face parte din meditație și ne aută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, ne ajută să facem pace cu noi și să ne limpezim mintea. Tăcerea mai este și locul unde Îl putem întâlni pe Dumnezeu.

Nu, nu este bine să stai și să suferi în tăcere, lipsa comunicării în familie și în relații poate duce la situații tare neplăcute, însă, după cum ne învață decalogul, sunt anumite momente când tăcerea este mai bună decât orice altceva.

Decalogul tăcerii

Taci... dacă nu ai de spus ceva valoros.

Taci... când nu ai vorbit destul.

Taci... până când îți vine rândul să vorbești.

Taci... atunci când ești provocat.

Taci... când ești nervos și iritat.

Taci... când intri în Biserică, pentru ca Dumnezeu să-ți poată vorbi.

Citește și:

Taci... când pleci de la Biserică, pentru ca Duhul Sfânt să poată așeza în mintea ta lucrurile pe care le-ai auzit.

Taci... când ești ispitit să vorbești.

Taci... când ești ispitit să critici și să judeci.

Taci... când ai timp să gândești înainte să vorbești.

Tăcerea nu înseamna singurătate

Tăcerea nu ar trebui confundată cu singurătatea. Omul tăcut atrage în jurul lui foarte multe persoane care își doresc la rândul lor să dobândească această virtute și care vor să audă de la respectivul cuvintele potrivite și, de cele mai multe ori, pline de înțelepciune, care să îi liniștească și să le vindece sufletul.

Fugi acolo unde știi că poți să te bucuri de tăcere, însă caută să faci din asta un stil de viață, și în agitația orașului tu și tăcerea ta să împrăștiați lumină și căldură.

Citește și:

Decalogul tacerii

Sursa Foto: Shutterstock/By Artit Fongfung

Din tăcere se naște liniștea, iar din liniște, rugăciunea. [Sfântul Varsanufie de la Optina]

Despre trei lucruri nu te grăbi să vorbești: despre Dumnezeu, până ce nu-ți întărești credința în El; despre păcatul altuia, până ce nu-l cunoști pe al tău; despre ziua de mâine, până ce nu se luminează de ziuă. [Sfântul Nicolae Velimirovici]

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/By Ingrid Maasik

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.