Setari Cookie-uri

10 filme romanesti de Cannes

Iosif Demian, Nicolae Breban si Nae Caranfil se intalnesc cu publicul, cu ocazia evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest


Festivalul de la Cannes, in vizita la Bucuresti

Iosif Demian, Nicolae Breban si Nae Caranfil se intalnesc cu publicul, cu ocazia evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest

Zece filme romanesti care au ajuns, de-a lungul timpului, in festivalul de pe Coasta de Azur, vor putea fi (re)vazute in cadrul evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest, care va avea loc intre 15 si 21 octombrie, la Cinema Studio. Un film trimis la Cannes imediat dupa razboi, sase selectionate in timpul regimului comunist si alte trei imediat dupa Revolutie demonstreaza ca legatura cineastilor romani cu Festivalul de la Cannes nu este de data recenta.

Cinefilii au o ocazie rara, aceea de a vedea un scurtmetraj precum Floarea Reginei, al lui Paul Calinescu, care a fost proiectat pe ecranele Cannes-ului in 1946, la un an dupa ce se incheiase cel de-al doilea razboi mondial. In program figureaza alte cateva filme care au facut istorie in cinematografia autohtona: La Moara cu noroc, Rascoala, Balanta, O vara de neuitat, Telegrame, E pericoloso sporgersi, Padurea Spanzuratilor sau O lacrima de fata.

Iosif Demian, Nae Caranfil si Nicolae Breban vor vorbi, cu ocazia proiectiilor filmelor lor, despre cinema si despre contextul social si politic in care si-au dus peliculele la Cannes.

Iosif Demian este unul dintre regizorii care a urcat pe covorul rosu de la Cannes, in 1982, fara ca presa vremii din Romania comunista sa pomeneasca despre performanta sa. Cineastul se va intalni cu publicul sambata, 16 octombrie; pelicula sa, O lacrima de fata, va fi proiectata de la ora 13.00, la Cinema Studio. Profesor de regie in Australia, unde a emigrat inainte de 1989, Iosif Demian a semnat imaginea unor filme-reper, precum Nunta de piatra sau Apa ca un bivol negru (pe care l-a si regizat, alaturi de alti cineasti).

Despre singurul film pe care l-a regizat, Printre colinele verzi, o adaptare dupa propriul roman, despre receptarea critica in presa vremii si despre aventura realizarii lui va vorbi scriitorul Nicolae Breban. In 1971, in plina ascensiune a romancierului in lumea literara, ecranizarea cartii „Animale bolnave” avea premiera la Cannes. Intalnirea sa cu publicul este programata vineri, 15 octombrie, de la 12.00, la Cinema Studio.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.