Setari Cookie-uri

Razboiul sexelor: top 8 cariere ale femeilor de pe ecran

Specia “femeia carierista” are o speranta de viata minimala in Romania – ne zdrelim coatele pe bancile facultatilor, avem in plan sa urcam pe culmile succesului, sa razbim intr-o meserie, sa ne cataram pe cadavre pana in varful scarii ierarhice, sa detronam Barbatul din functia de conducere care, in societatea noastra patriarhala, i se cuvine... si apoi, la un moment dat, suna alarma. Ceasul biologic cu hormonii lui spioni se infiltreaza in maiestuosul nostru plan si bazaie asurzitor, cat sa reduca la tacere indoiala... am esuat oare?

Nu. De fapt, la primul clinchet al ceasului dezorientant, ne dam seama ca, pe harta noastra premeditata, itinerariul nu mai e unidirectional, tocmai PENTRU CA suntem femei. E minunat – o bifurcatie in drum vine sa ne aminteasca de liberul arbitru, de bucurii nesperate pe taramuri unde accesul Barbatului e restrictionat. Sa ramana Ei cu Muntele Athos, noi avem exclusivitate pe Maternitate! Despre asta vom vorbi in continuare: despre cele mai realizate personaje feminine de pe ecran, acele femei puternice care ne pot servi drept modele pentru ca exceleaza in orice si-au propus – o cariera conventionala, sau cariera de a fi Mama.

Realizat de Ioanina

Om de stiinta – Tot Jodie Foster – poate din pricina orientarii sexuale, sau poate doar pentru ca inspira duritate si inteligenta – ilustreaza si o alta intreprindere profesionala pentru care opteaza, ce-i drept mai rar, femeile pe ecran: omul de stiinta, o profesie preferata de barbati, dupa o regula nescrisa a societatii. Ne ramane doar sa analizam distributia sexelor la Facultatea de Politehnica pentru a ne convinge de adevarul presupusei neconcordante intre firea feminina si stiintele exacte. Insa Ellie in “Contact”, Scully in “Dosarele X” sau Temperance Brennan in serialul “Bones” sunt toate roluri de femei cu scaun la cap, de cele mai multe ori chiar superioare barbatilor din jurul lor in materie de auto-control si temperare a sentimentelor la locul de munca. Rigiditatea stiintei in sine fiind greu de transpus pe ecran intr-un limbaj si o situatie accesibile publicului larg, nu e de mirare ca intalnim rar personaje feminine capabile sa ia in carca asemenea misiune din postura de protagonista.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.