Razboiul sexelor: top 8 cariere ale femeilor de pe ecran

Razboiul sexelor: top 8 cariere ale femeilor de pe ecran

Specia “femeia carierista” are o speranta de viata minimala in Romania – ne zdrelim coatele pe bancile facultatilor, avem in plan sa urcam pe culmile succesului, sa razbim intr-o meserie, sa ne cataram pe cadavre pana in varful scarii ierarhice, sa detronam Barbatul din functia de conducere care, in societatea noastra patriarhala, i se cuvine... si apoi, la un moment dat, suna alarma. Ceasul biologic cu hormonii lui spioni se infiltreaza in maiestuosul nostru plan si bazaie asurzitor, cat sa reduca la tacere indoiala... am esuat oare?

Nu. De fapt, la primul clinchet al ceasului dezorientant, ne dam seama ca, pe harta noastra premeditata, itinerariul nu mai e unidirectional, tocmai PENTRU CA suntem femei. E minunat – o bifurcatie in drum vine sa ne aminteasca de liberul arbitru, de bucurii nesperate pe taramuri unde accesul Barbatului e restrictionat. Sa ramana Ei cu Muntele Athos, noi avem exclusivitate pe Maternitate! Despre asta vom vorbi in continuare: despre cele mai realizate personaje feminine de pe ecran, acele femei puternice care ne pot servi drept modele pentru ca exceleaza in orice si-au propus – o cariera conventionala, sau cariera de a fi Mama.

Realizat de Ioanina

Super-eroina – Ma refer, desigur, la femeile bataioase de pe ecran, din jocurile video si din benzile desenate, care le fura painea de la gura barbatilor (“Catwoman” pe-a lui “Batman”) sau capacesc fara discriminare ambele sexe in toiul luptei (Lara Croft in “Tomb Raider”, Alice in “Resident Evil”, Buffy in “Buffy the Vampire Slayer”). Motivul pentru care femeilor-erou li se acorda atata atentie in cultura pop si popcorn de azi, unde se desfatasera pana de curand neinvinsi omologii lor masculini – este fara indoiala unul estetic inainte de toate. La sex-appeal-ul lor, insa, cineastii cu fler adauga un ingredient non-surpriza, chiar de domeniul evidentului: sensibilitatea. Cand, ca in cazul lui Leeloo din “Al Cincilea Element”, aceasta rivalizeaza, ca pondere in avansarea povestii, cu super-puterea speciala care distinge eroina de masa muritorilor de rand – filmul capata miez, simbolism si veridicitate.

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri