Setari Cookie-uri

Top 10 Filme de Pasti. Dintre care 7 pe bune!

Iata-ne in Saptamana Mare, cand ne gandim cu totii la zilele de concediu si la umplutura de cozonaci, de stomacel si de timp liber. Totul trebuie ghiftuit la maxim, pentru ca pana la vacanta din vara vom cara iar greutatea lumii-n spate, si o vom face inteligent ca niste... camile, adica din rezervele de energie pozitiva la care acum vom lucra cu sarg. Undeva intre dovedirea pastii si odihna cu burta la acum putem zice asta! soare, poate vrem sa inghesuim pe lista de prioritati si un film tematic, doua.

Cum pe televiziuni nu te poti baza intotdeauna pentru un program adresat adultilor mintosi si cu ochi critic, am compilat mai jos o lista cu acele productii must-see pentru anotimpul sarbatorilor pascale atentie insa, lista este doar in mare parte una serioasa: am strecurat si 3 filme mai joculare, neasteptate in rand cu celelalte, cam ca ouale de lemn incondeiate pitite printre restul. Dar va asigur ca toate, pana si surprizele, va vor indulci nespus experienta Pastelui!

Realizat de Ioanina

10. The Passion of the Christ (2004) – un unghi contemporan asupra unor evenimente vechi de cand lumea nici ca putea sa iasa mai oblic, mai reprobabil, si mai bolnavicios de obsedant totodata decat in “Patimile” lui Mel Gibson. Blamata de ambele “tabere” religioase, crestinism si iudaism deopotriva, coalitiile ad-hoc n-au vazut in abordarea lui Gibson niciun subtext, doar machiavelism si senzationalism de o ingustime diavoleasca: un film in care violenta ia ochii si ia prioritate in fata oricaror alte considerente. De exemplu cele inspirationale, pe care le cautam in general la interpretarile Noului Testament. Mai deranjant inca decat umanizarea lui Iisus, ridicata la rang de scop de Zeffirelli, Gibson isi supune Mantuitorul interpretat de Jim Caviezel la chinuri perfect credibile, trecand cuvintele Sfintilor Parinti prin sita realismului si lasandu-l sa deraieze in naturalism brutal. Atat imaginea androgina a Satanei cat si vaietele sfasietoare ale Fecioarei (Maia Morgenstern intr-un tur de forta) si-ale Magdalenei (Monica Bellucci, rareori atat de non-sexuala pe ecran) – totul atenteaza la calmul interior al spectatorului, dar ca sa sarbatoresti Invierea cu veselie, trebuie sa ai o idee clara despre rastignire. Gibson e singurul care nu iti indulceste pilula.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Aprilie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.