Setari Cookie-uri

Top 10: Sexy + Toci = LOVE

In State, fenomenul geek & nerd captiveaza felii zdravane din populatie, datorita filmelor care, din ce in ce mai obsesiv (vezi “Kick-Ass”, in cinematografe acum), despica-n patru marginalizarea acestor “tocilari” si triumful lor, razbunator si pe final de pelicula, asupra mai popularilor si mai sociabililor atleti & majorete. Insa, ca un film, adresat unui segment relativ minoritar din marea masa ai consumatorilor de film, sa reuseasca la box-office, trebuie sa includa si niste artificii, sa prezinte astfel interes si pentru non-toci. Ca atare, comediile si rom-com-urile sunt la ordinea zilei in materie de format, in ideea ca tot poporul vrea sa dea banii pe o portie de ras pe seama unui geek; de asemenea, toate victimele dragostei neimpartasite vor vrea sa vibreze alaturi de geek pe frecventa complexelor debilitante, si sa ii faca galerie pana o persoana de sex opus il accepta asa cum este. De multe ori, insa, romantismul scenaristului va rupe legatura cu realitatea ca sa ii ofere protgonistului o sansa la inima unui prea-frumos specimen non-toci, si la aceste cupluri fanteziste vom face referire in continuare.

Ca nota de subsol: “geek” si “nerd” nu sunt sinonime, dar pentru scopurile noastre aici le vom folosi intersanjabil, cu sensul de “neadaptat”. Curiosii vor observa ca diferenta este subtila si tine de cantitatea potentialului “cool” atasata fiecareia dintre aceste subdiviziuni a “tocilarilor” americani – perfect explicabil, “cool”-itatea e inerenta ciudatului obsedat de benzi desenate sau de “Star Trek” si integrat in comunitatea intergalacticilor la fel de bizari ca el (geek-ul); ciudatul fara preocupare, in schimb, patetic si pe deplin constient de asta (nerd-ul) e oaia neagra a smecherimii supra-dotatilor.

Realizat de Ioanina

8. Max Fisher (Jason Schwartzman) in “Rushmore” (1998) si Ted “The Geek” (Anthony M. Hall) in “Sixteen Candles” (1984) sunt niste neadaptati mai speciali pe lista noastra, caci ridica nepotrivirea si neintegrarea sociala la rang de arta – sunt atat de siguri de triumful lor final asupra mai-marilor, adulti sau, respectiv, crema cremelor dintre copiii populari, incat nu se pot vedea obiectiv din afara. Restul lumii insa ii trateaza ca paria: ochelarii grosi ai primului si vocea scartaietoare a celuilalt ii dau de gol ca atare, iar tipele pe care au pus ei ochii nu au sentimente reciproce. Max, un copil de 15 ani, supra-dotat, entuziast dar singuratic, se indragosteste de domnisoara Cross (Olivia Williams), o invatatoare, si se angajeaza intr-un absurd ping-pong al festelor cu celalalt pretendent la atentiile ei, Herman Blume (Bill Murray). Ted, un boboc, o bombardeaza cu prezenta lui agasanta pe Samantha (Molly Ringwald) ca sa castige un pariu copilaresc, dar, in final, trebuie sa se multumeasca doar cu medierea unei apropieri intre Sam si “armasarul” liceului, Jake Ryan (Michael Schoeffling).
Replica memorabila din “Sixteen Candles”: “Sunt putine fetele care, in societatea americana contemporana, si-ar dona chilotii ca sa ajute un geek ca mine”.
Replica memorabila din “Rushmore”: “Poate ca-mi petrec prea mult timp infiintand cluburi si punand in scena piese. Probabil ar trebui sa incerc mai din greu sa agat tipe”.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.