Top 10: Sexy + Toci = LOVE

Top 10: Sexy + Toci = LOVE
Kudika
13 Mai 2010

In State, fenomenul geek & nerd captiveaza felii zdravane din populatie, datorita filmelor care, din ce in ce mai obsesiv (vezi “Kick-Ass”, in cinematografe acum), despica-n patru marginalizarea acestor “tocilari” si triumful lor, razbunator si pe final de pelicula, asupra mai popularilor si mai sociabililor atleti & majorete. Insa, ca un film, adresat unui segment relativ minoritar din marea masa ai consumatorilor de film, sa reuseasca la box-office, trebuie sa includa si niste artificii, sa prezinte astfel interes si pentru non-toci. Ca atare, comediile si rom-com-urile sunt la ordinea zilei in materie de format, in ideea ca tot poporul vrea sa dea banii pe o portie de ras pe seama unui geek; de asemenea, toate victimele dragostei neimpartasite vor vrea sa vibreze alaturi de geek pe frecventa complexelor debilitante, si sa ii faca galerie pana o persoana de sex opus il accepta asa cum este. De multe ori, insa, romantismul scenaristului va rupe legatura cu realitatea ca sa ii ofere protgonistului o sansa la inima unui prea-frumos specimen non-toci, si la aceste cupluri fanteziste vom face referire in continuare.

Ca nota de subsol: “geek” si “nerd” nu sunt sinonime, dar pentru scopurile noastre aici le vom folosi intersanjabil, cu sensul de “neadaptat”. Curiosii vor observa ca diferenta este subtila si tine de cantitatea potentialului “cool” atasata fiecareia dintre aceste subdiviziuni a “tocilarilor” americani – perfect explicabil, “cool”-itatea e inerenta ciudatului obsedat de benzi desenate sau de “Star Trek” si integrat in comunitatea intergalacticilor la fel de bizari ca el (geek-ul); ciudatul fara preocupare, in schimb, patetic si pe deplin constient de asta (nerd-ul) e oaia neagra a smecherimii supra-dotatilor.

Realizat de Ioanina

10. Sam Witwicky (Shia LaBeouf) si Mikaela Banes (Megan Fox) in “Transformers” (2007) – Aceasta ecranizare extrapolata de la zero, mai exact o colectie de jucarii fara niciun sambure de naratiune, a avut un succes fulminant la box-office pentru ca se adreseaza atat amatorilor de actiune, adica maselor, cat si geeks-ilor care saliveaza la ideea unui “frate” geek pus in fruntea unei armate de roboti extraterestri. Oricat ar avea de obiectat membrii cultului “SHIAntology”, oricat i s-ar inchina ei (sau ele, mai probabil) chipului lui Shia suit pe gatul lui Mesia ca prin miracol (Photoshop), cert e ca rolul care l-a facut faimos i se preteaza atat de bine tocmai pentru ca arata a adolescent vioara-a-doua: se vrea cool cu disperare, ceea ce din start ii reteaza sansele de a ajunge cool, iata caracteristica definitorie a geek-ului. Pe scurt, Sam e un tinerel cu minte brici, care in cele din urma salveaza omenirea si o cucereste si pe superba Mikaela ca bonus – o intorsatura fericita similara cu reusita lui Peter Parker (Spider-Man), doar ca Sam are parte de ajutorul robotilor Transformers, in timp ce Peter taie si spanzura dusmanii de unul singur, ca un adevarat super-erou.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri