Setari Cookie-uri

Trei regizori pentru Nicolae Ceausescu

Tinerii cineasti Adrian Sitaru, Radu Jude si Marian Crisan au creat propriile versiuni de trailer pentru unul dintre cele mai asteptate filme ale anului: �Autobiografia lui Nicolae Ceausescu�, in regia lui Andrei Ujica.

Tinerii cineasti Adrian Sitaru, Radu Jude si Marian Crisan au creat propriile versiuni de trailer pentru unul dintre cele mai asteptate filme ale anului: „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, in regia lui Andrei Ujica.

Pe 28 octombrie, filmul conceput din peste o mie de ore de imagini de arhiva si elogiat de presa lumii din mai incoace, cand a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, va avea avanpremiera in Romania, urmand ca de a doua zi sa intre in cinematografe.

In asteptarea peliculei pe marile ecrane, Marian Crisan a adus in fata camerei de filmat tineri pentru care Nicolae Ceausescu e o poveste spusa de parinti, un personaj descris drept „un zeu malefic”, „un om care a facut tot ce si-a propus” sau „o fantoma a trecutului, ca Dracula”. „Am pornit de la ideea de a face un trailer care sa nu foloseasca imagini de arhiva si sa atace un alt public posibil al filmului: publicul tanar, care nu stie prea multe despre Ceausescu. Am vrut sa vad ce stie tineretul de 20-25 de ani despre Ceausescu, ce mai inseamna Ceausescu pentru tineri acum? E un mit, un simbol, un cliseu, o legenda, o fantoma...?

Realizand trailerul, mi-am dat seama ca memoria colectiva e un lucru care poate fi usor manipulata si ca parintii isi pun o amprenta puternica pe amintirile copiilor. Sunt curios ce vor sti copiii peste 20 de ani despre Ceausescu”, explica regizorul Marian Crisan.

Radu Jude si-a imaginat, in doua versiuni de trailer bazate pe aceeasi idee, cum ar comenta doi amici la acest film, intr-o sala de cinema care le-ar apartine pentru o seara. Scenele sunt mai mult decat ofertante: cuplul Ceausescu joaca sah, inoata („hai sa fugim in Turcia!”) si fac o vizita reginei Marii Britanii. „Eu am pornit de la experienta mea cand am vazut filmul. «Autobiografia» te obliga sa interoghezi tot timpul imaginile, sa incerci sa le intelegi sensurile, sa ghicesti personajele. Asta mi s-a parut interesant si mi-a venit ideea cu cei doi spectatori care comenteaza la film, cam pe de laturi cu drumul”, spune Radu Jude.

Speculand o remarca magulitoare la adresa filmului, publicata in „The Daily Beast” – „Anul acesta, la Cannes, «Autobiografia lui Nicolae Ceausescu» a facut ca majoritatea filmelor de actiune sa para banale si plictisitoare” – Adrian Sitaru a montat un trailer alert, pe o melodie populara. Regizorul a decupat din film imagini cu dictatorul si sotia sa la munte, la dansuri, pe iaht sau la volei.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Octombrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.