Setari Cookie-uri

Premiera: un Robin Hood cu trasaturi contemporane

Ieri seara, RoImage a organizat o vizionare pentru presa mai speciala: ceremonia de deschidere a festivalului de la Cannes ne-a fost proiectata live pe marele ecran, unde deliciosii domni si doamne din industria filmului Hollywood-ian si de-aiurea pareau ca respira acelasi aer ca si noi; unde rapitoarea Cate Blanchett, intr-o fabuloasa rochie marca Alexander McQueen, s-a exprimat intr-o franceza perfecta, iar australianul Russell Crowe a demolat ghidus momentul cu o engleza labartata. Ei se urcau pe scena Croizetei ca sa-si prezinte noul film, “Robin Hood” – in regia lui Ridley Scott, pe care o interventie la un genunchi defect l-a impiedicat sa isi acompanieze actorii – iar introducerea s-a lasat, si la ei ca si la noi, cu proiectarea filmului in premiera mondiala.

Nici alambicata nici simplista, nici indesata cu actiune nici inecata in emotie, povestea lui Robin Longstride, omul cu nume comun premergator statutului de legenda castigat sub pseudonimul Hood, soseste in cinematografe de maine. Iar acest punct de echilibru atins de cel mai nou adaos in lunga serie de filme despre “Robin Hood” insufla realism mitului pe care-l stim cu totii – ramane la latitudinea voastra daca personajul castiga de pe urma istoriei rescrise de scenaristul Brian Helgeland.

Realizat de Ioanina

Ridley Scott reface echipa de soc laureata la Oscar in 2000, implicandu-l pe Russell Crowe intr-un nou film de epoca, desi, intr-adevar, o epoca mai apropiata de concepte din cultura noastra generala pe care le regasim in statul modern (egalitate in fata legii, carta drepturilor omului etc.) – in esenta, rezonam mai usor cu Russell “Robin Hood” Crowe decat cu “Gladiatorul” Crowe. Scenariul aduce in prim-plan intreg contextul istoric care a creat nevoia unui luptator din popor si de partea poporului – desigur, libertatea Hollywood-ului de a inflori pe-alocuri este faimoasa si inseamna ca doar Wikipedia ne poate lamuri cu privire la adevarul faptic, consemnat in manualele de specialitate. Pe de alta parte, nevoia de-a despica firul in patru este oarecum absurda cand personajul principal este fictiv...
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.