Setari Cookie-uri

Confesiunile unui cafegiu

Gheorghe Florescu (n. 1944) a invatat mestesugul pregatirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau in Bucuresti la sfarsitul anilor '60. Devine el insusi cafegiu si totodata sef al magazinului de cafea si delicatese din str. Hristo Botev 10, unde avea drept clienti mari literati, actori sau medici bucuresteni, dar si personaje importante din Securitate si Militie ori alti privilegiati ai regimului.

Dupa cutremurul din 1977, Armenasu, cum i se spunea, e numit seful unui urias complex comercial din Pantelimon, insa continua sa prepare „cafea Avedis“ intr-un magazin de pe str. Sfintilor. La mijlocul anilor '80 este arestat in „lotul cafea“ si are nefericita ocazie de a face cunostinta cu puscaria de drept comun din perioada tarzie a dictaturii.

Din pozitia sa de comerciant, Florescu a cunoscut ca nimeni altul epoca ceausista. A cunoscut-o, s-ar putea spune, de la nivelul trebuintelor omenesti fundamentale: mancare, bautura, sexualitate. Sau, mai exact, de la nivelul poftelor firesti: pentru cafea, alcooluri fine, tigari occidentale si orice alte produse „din import“ – pentru tot ce lipsea de pe piata si reprezenta pe atunci, alaturi de sex, o placere suprema a vietii. A cunoscut, mai ales, mecanismele care faceau sa functioneze acea societate: relatiile, complicitatea, spaga, dar si frica de represalii.

Cu un neasteptat, surprinzator talent literar, Gheorghe Florescu povesteste despre dedesubturile asa-numitului „comert socialist“, comert aflat, in mare parte, in mainile Securitatii. Mica istorie se intersecteaza cu istoria cea mare in aceste pagini scrise cu verva, imbibate de atmosfera Romaniei anilor '60-'70-'80, cu descrieri incredibil de amanuntite ale strazilor bucurestene de altadata, cu povesti adevarate si personaje pitoresti, multe inca in viata, multe bine cunoscute. Confesiunile unui cafegiu, care se incheie cu evenimente din zilele noastre, fac inteligibila o lume – lumea din care s-a nascut realitatea de azi.

Citeste cateva pagini din Confesiunile unui cafegiu

Titlu: Confesiunile unui cafegiu
Pret: 49 lei
Editura: Humanitas
Autor: Gheorghe Florescu
In varianta audiobook, Lectura: Victor Rebengiuc , Pret: 30 lei

Despre GHEORGHE FLORESCU

GHEORGHE ILIE FLORESCU s-a nascut la 8 mai 1944, in timpul unui bombardament anglo-american, in Biserica Sf. Treime din cartierul Dudesti. La varsta de 8 ani, dupa arestarea tatalui sau, fost detectiv la Siguranta Statului, incepe sa lucreze ca baiat de pravalie, apoi ca ajutor al unchilor sai olteni care vindeau in Piata Vitan. Termina liceul, dar considera ca nu are conditiile necesare pentru a urma Facultatea de Istorie, asa cum si-ar fi dorit. Se casatoreste si, dupa terminarea stagiului militar, se angajeaza in comertul de Stat. Intre 1964 si 1971 trece, pe rand, prin toate functiile operative ale comertului en-gros (primitor-distribuitor, dispecer, sef de sectie al Depozitului de Delicatese Panduri din cadrul Agentiei de Import).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Iulie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.