Setari Cookie-uri

Confesiunile unui cafegiu

Gheorghe Florescu (n. 1944) a invatat mestesugul pregatirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau in Bucuresti la sfarsitul anilor '60. Devine el insusi cafegiu si totodata sef al magazinului de cafea si delicatese din str. Hristo Botev 10, unde avea drept clienti mari literati, actori sau medici bucuresteni, dar si personaje importante din Securitate si Militie ori alti privilegiati ai regimului.

In martie 1971, preia de la mentorul sau, cafegiul armean Avedis Carabelaian, magazinul de cafea si dulciuri din Bd. Hristo Botev 10. Treptat, locul acesta devine un adevarat punct de reper al boemei artistice a Capitalei. Are aici drept clienti mari personalitati ale vietii literare, artistice si medicale, dar si figuri im¬portante din Justitie, Militie si Securitate. La 4 martie 1977, blocul din Hristo Botev 10 se prabuseste, dar, printr-un extraordinar noroc, el scapa cu viata.

In anii '80, lupta pentru aprovizionarea noului sau magazin din str. Sfintilor 6 se dovedeste extrem de riscanta. In aprilie 1985 e arestat si condamnat la 11 ani de inchisoare. Eliberat conditionat in 1988, se angajeaza din nou in comert. Participa la Revolutia romana, apoi la «fenomenul Piata Universitatii» ca sofer personal al unor jurnalisti americani.

In octombrie 1990, sufera un accident vascular cerebral, in urma caruia ramane cu o hemipareza pe partea dreapta. Reinvata sa scrie cu mana stanga si, in 2007, dupa patru ani de munca intensa, reuseste sa termine cartea de memorii Confesiunile unui cafegiu.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Iulie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.