Sarcina și nașterea, fie naturală, fie prin cezariană, produc schimbări majore în corp, inclusiv la nivel hormonal. Acestea pot aduce, printre altele, schimbări inclusiv în ceea ce privește metodele de contracepție folosite, în special în cazul mamelor care își hrănesc bebelușii la sân. Unul dintre cele mai cunoscute mituri legate de perioada post-natală este faptul că atunci când alăptezi, nu poți rămâne însărcinată și, drept urmare, nu ai nevoie de măsuri de contracepție. În ciuda acestei credințe răspândite, fiecare corp în parte funcționează diferit și are nevoi specifice, inclusiv în ceea ce privește metodele de prevenire a unei sarcini. Primul pas în găsirea soluției perfecte în acest sens este o programare la medicul ginecolog. Acesta este singurul în măsură care poate spune care este cel mai bun moment pentru reînceperea vieții intime și ce modalități de preventie sunt potrivite pentru fiecare cuplu în parte.

Foto 9dream studio/ Shutterstock

Spermicidele

Una dintre cele mai recomandate metode de contracepție după naștere sunt spermicidele. Administrate corect, acestea au un grad ridicat de protecție împotriva unei sarcini. Ele funcționează prin distrugerea membranei spermatozoizilor. De cele mai multe ori, acestea sunt disponibile sub forma unor ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice. Mai mult de atât, spre deosebire de alte metode, acestea contribuie la lubrifierea vaginală. Spre deosebire de pastilele anticoncepționale obișnuite, substanța spermicidă din acestea nu are bază hormonală și nici nu trece în laptele matern. Comparativ cu un prezervativ, de exemplu, care necesită întreruperea preludiului, ovulele de contracepție locală se introduc în vagin înainte de începerea actului sexual și nu se scot la final.

Pastilele anticoncepționale

Cele mai multe dintre pilule nu sunt recomandate după naștere femeilor care alăptează pentru că substanțele active din ele pot trece în laptele matern și pot afecta dezvoltarea bebelușului. Cu toate acestea, medicul ginecolog poate recomanda monopilule, pastile anticoncepționale cu progesteron. Eficiența acestora este ceva mai scăzută și trebuie luate cu strictețe în fiecare zi la aceeași oră, fără excepție.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: