Pe lângă bucuria revederii celor dragi, a timpului liber, a cadourilor de la Iepuraș și a meselor în familie, Paștele este, în sine, o sărbătoare culinară. Iar în Ziua Învierii, de pe mesele tradiționale nu pot lipsi ouăle roșii, ciorba de miel, friptura, pasca, cozonacul.
Deși toate preparatele ocupă loc de cinste pe masa de Paște, vedeta acestei sărbători este, pentru mulți dintre noi, drobul din organe de miel.
Este un preparat absolut delicios, foarte gustos și sănătos, fiind un preparat plin de macronutrienți. Organele de animale pot fi considerate superalimente întrucât conțin cantități mari de vitamine și nutrienți de preț precum vitamina B, fier, fosfor, cupru, vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K, magneziu.
Calitatea organelor este foarte important pentru acest preparate, întrucât organele care provin de la animale nesănatoase, crescute într-un mediu neadecvat, devin la rândul lor nesănătoase și trebuie evitate.
Dacă vrei să consumi organe fără să îți pui sanătatea în pericol, alege organele care provin de la animale sănătoase, din gospodăriile țărănești, crescute în mod natural și tradițional, în aer liber, pe păsune și care s-au hrănit natural. Un astfel de loc este Obor 21- prima cooperativă digitală țărănească din România, care livrează la oraș cea mai bună și proaspătă carne de miel și ied, cu gust autentic de la țară, de la care am primit și rețeta pas cu pas pentru cel mai bun drob.
De ce avem nevoie
-
Alexandra Chivu
Optează pentru sănătate: Ce putem mânca pentru a ne detofixia...
-
Kudika
World Class continuă expansiunea rețelei prin achiziția a două noi...
-
Alexandra Chivu
Strategii pentru părinți: Cum îți înveți copiii să doarmă singuri
-
Kudika
10 alimente care limitează simptomele neplăcute ale alergiilor de...
-
Kudika
MONDELĒZ INTERNATIONAL RAPORTEAZĂ PROGRESE SEMNIFICATIVE ÎN CADRUL...
-
Kudika
-
Alexandra Chivu
Fastingul, de la A la Z: Ce înseamnă, cum se face și cum poate...
-
Kudika
Clasică sau electrică: Factorii cheie de care să ții cont când îți...
-
Kudika
Ce trebuie să știi despre administrarea anticoncepționalelor?
Cum se prepară
Organele se spală cu apă rece și se pun la fiert într-o oală încăpătoare, cu apă cât să acopere generos organele, adăugând un praf de sare la fierbere. Atenție, când începe să clocotească apa se formează multă spumă care trebuie luată constant din oală. Se lasă la fiert circa 30-45 de minute, verificând până când sunt suficient de fierte. Nu se lasă foarte mult la fiert întrucât ele se mai și gătesc la cuptor. Organele odată fierte, se scot din oală si se lasă la răcit pentru a fi tocate.
Odată răcite organe de miel sau ied, ele pot fi tocate ori la cuțit ori la robotul de bucătarie, în bucăți mai mari. Atenție la utilizarea robotului, organele trebuie să fie doar mărunțite, altfel riscăm să iasă o pastă. În tocatură, trebuie să fie vizibile bucățile de organe care vor da un aspect frumos preparatului, iar toată compoziția va fi foarte aromată.
Toate ingredientele se amestecă împreuna într-un vas încăpator, organele mărunțite, amestecul de verdeață (ceapa & usturoiul verde, mărarul și pătrunjelul proaspăt). Se adaugă ouălele bătute, sare și piper proaspăt măcinat, după gust. Se amestecă bine, se lasă 5 minute să se pătrundă toate aromele și să ne dam seama dacă este condimentat suficient de bine.
Se tapetează cu hartie de copt- o tavă de chec este suficientă pentru 1 kg de organe- și se întinde prapurele în toată tavă, inclusiv pe margini. Se toarnă toată compoziția în tavă, peste prapure, ouălele fierte întregi se adaugă în interiorul compoziției pentru decor. Toată compoziția se învelește complet cu prapurele. Nu se adaugă ulei întrucât prapurele conține multă grăsime care se va topi la cuptor.
Se pune la cuptor, la 180 grade, până se rumenește frumos. Excesul de grăsime lăsat de la prapure în tavă, se scurge. Se lasă la răcit și se scoate din tavă când este complet răcit.
Se serveste rece, cu muștar, alături de legume de primavară, ceapa si usturoi verde, ardei iute, ridichi, castraveți și roșii.
Poftă bună!
Spune-ti parerea!