Setari Cookie-uri

literatura

Poezia ne ajuta sa ne mentinem pacea sufletului si, implicit, sanatatea! Va invit sa-l cititi pe Vasile Iftime!Intr-o lume innebunita dupa material, Vasile Iftime ne aminteste ca avem si suflet. Lansarea volumului va avea loc joi, 17 iunie 2010, ora 17 la City Gallery Botosani, pana atunci, cei interesati de carte pot suna la 0747407245.
camiflorea
Postat pe 30 Mai 2010 20:08
Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume.
Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. In urma perioadei de grava recesiune economica din anii '90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie.
Exemplul Nokia. La inceput, un sat cu o singura fabrica, de cizme de cauciuc. Apoi, o fabrica de televizoare. In sfirsit, pe baza aliantei dintre patronat si sindicate, se mizeaza pe telefonia celulara. Astazi sunt lideri mondiali, inaintea Germaniei, Japoniei si Statelor Unite.

De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamina?

07:45 - Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor i duc cu masina pina la scoala. Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri.
09:15 - Orele de 45 de minute. Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata tara. Restul il alege scoala, de acord cu profesorii, parintii si elevii. Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta. Totul pare recent dat in folosinta. Pe banci si pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic. Scoala este publica si, bineinteles, gratuita, dar cu instalatii demne de un colegiu "scump" din Spania. Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante. Fiecare doi elevi au cite un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie, schiuri... O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire. Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita.

12:00 - Mincare calda, nutritiva si gratuita. Saili are o jumatate de ora pentru prinz, la restaurantul scolii. Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte. Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se prelungesc pina dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor.
16:05 - Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic. Nu exista delincventa, strazile sunt sigure. Cind se lasa seara, Saili si fratele lui, care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intirzie la serviciu.
18:30 - Cina si sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina) sunt momentele in care familia se afla impreuna. Se converseaza mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor. Dar in aceeasi masura, se fac si planuri de vacanta pentru toata familia, in comun.
20:15 - Temele si la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa, desi Saili le termina rapid, intr-o ora sau doua, pentru ca de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in engleza. Pentru Saili, scoala este ca un serviciu.

- "Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca".
- Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200000 de euro, de la gradinita pina la absolvirea unei universitati. "Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre".
- Studentii platesc doar cartile si mincarea (2.50 euro la restaurantul facultatii). Apoi, statul i ajuta sa se emancipeze dindu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si primul salariu.
- Elevii au un respect total fata de profesori, si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei. Nu poarta uniforme, dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati.
- Intr-o scoala din centrul capitalei Helsinki, sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt.
- Temele sunt sfinte. Si este foarte rau vazut ca un elev sa copieze, chiar si de catre ceilalti elevi. Este de neconceput ca un elev sa scoata o fituica la un examen. Cel care ar face-o ar fi izolat de catre restul de elevi. "De ce sa risti, cind poti sa studiezi?" Pe aceeasi linie, ca adulti, nu-si vor imagina ce este evaziunea fiscala. Nu e de mirare ca Finlanda se afla in fruntea tarilor cu cele mai ridicate statistici de transparenta si cea mai scazuta coruptie publica.
- Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara: "Cind i cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor".

- Nu exista repetenti, desi nu exista decit o singura oportunitate de a lua un examen, "pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decit o singura data". Se studiaza pina cind se ia examenul, dar promovarea in anul urmator este automata.
- "Ziua de lucru" a lui Saili este intensa, de la 8 pina la 3. Orele sunt insa scurte, de 45 de minute. Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice. Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera. Si, inca odata, se incurajeaza gindirea critica si se discuta.
- "Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie, medicina veterinara sau creatie de jocuri video. Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde ca da."
BEL_AMY1
Postat pe 3 Mai 2011 20:40
Atat de mult intereseaza...cultura...incat a murit din fasa acest topic... (hatza,hatza e mai usor nu ?)
serpico_
Postat pe 19 Februarie 2012 12:58
De la: SERPICO, la data 2012-02-19 12:58:33Atat de mult intereseaza...cultura...incat a murit din fasa acest topic... (hatza,hatza e mai usor nu ?)


kudika_3939
Postat pe 24 Martie 2012 22:08
"Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume.
Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. In urma perioadei de grava recesiune economica din anii '90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie"

Asta este o poveste ... jurnalistica !!! Finlanda este o tara bogata (mai corect in curs de imbogatire) cu oameni (majoritatea) f. saraci: exact invers ca la noi: o tara saracita cu o minoritate f. bogata.
Salariul minim in Finlanda este de 1800 EUR putin sub 2000 EUR cat este salariul mediu --> deci este multa lume la nivel minim. Un profesor cu 6 ani vechime are in jur de 2200 EUR. Dar ce poti face cu ei ? Un sandwich costa 10 EUR, un kg carne intre 30-50 EUR samd
Casele sunt f. scumpe raportat la cat se castiga.Oamenii sunt imbracati modest, masini scumpe f. rare - nu am vazut in 5 zile acolo nici jumatate decat vad in Beller intr-o ora !
Povestea cu copiii este chiar o poveste. Nu poarta uniforme dar au niste sepci in culorile scolii / facultatii si le poarta absolut toti !
Am ajuns la Helsinki sambata si am mers seara in centru: erau sute de copii de 11-14 ani beti pe marginea trotuarului si sticle sparte peste tot. Politia se plimba calare si nu intervenea ... Era ceva de cosmar ... singurul lucru remarcabil a fost faptul ca a doua zi la ora 6 nu exista nici un ciob de sticla sparta pe jos !
Peste tot in lume exista tineri care citesc ... si la noi puteti vedea la Carturesti sute de tineri care vin ... problemele sunt altele, dupa parerea mea:
1)sunt mii de copii care termina clasa I abia silabisind deoarece invatatorii nu-si fac datoria ! (chiar si mai ales la scolile din Buc invatatorii sunt atat de ocupati de orele de "after-school" incat nu mai lucreaza cu elevii in timpul orelor normale !)
2) dezinteresul majoritatii profesorilor pentru meseria lor
4) plecarea "varfurilor" la studii in strainatate
5) televiziunile( si cele publice) au extrem de putine programe educative
6) lipsa modelelor adevarate : oamenii de cultura sunt mai putini vizibili la noi
7) modelele de oameni "realizati" de la noi - ce sa va mai spun ?
Mi-aduc aminte ca primarul din Helsinki spunea: "La noi si energia este curata si oamenii sunt curati" .....
Deschideti televizorul si vedeti ce spune primarul din Buc ...
Eu sunt incantata ca s-a deschis acest topic, nu putem trai doar pe orizontala, mai avem nevoie sa traim si pe verticala !
dusa
Postat pe 20 Aprilie 2012 07:32
De la: dusa, la data 2012-04-20 07:32:41"Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume.
Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. In urma perioadei de grava recesiune economica din anii '90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie"

Asta este o poveste ... jurnalistica !!! Finlanda este o tara bogata (mai corect in curs de imbogatire) cu oameni (majoritatea) f. saraci: exact invers ca la noi: o tara saracita cu o minoritate f. bogata.
Salariul minim in Finlanda este de 1800 EUR putin sub 2000 EUR cat este salariul mediu --> deci este multa lume la nivel minim. Un profesor cu 6 ani vechime are in jur de 2200 EUR. Dar ce poti face cu ei ? Un sandwich costa 10 EUR, un kg carne intre 30-50 EUR samd
Casele sunt f. scumpe raportat la cat se castiga.Oamenii sunt imbracati modest, masini scumpe f. rare - nu am vazut in 5 zile acolo nici jumatate decat vad in Beller intr-o ora !
Povestea cu copiii este chiar o poveste. Nu poarta uniforme dar au niste sepci in culorile scolii / facultatii si le poarta absolut toti !
Am ajuns la Helsinki sambata si am mers seara in centru: erau sute de copii de 11-14 ani beti pe marginea trotuarului si sticle sparte peste tot. Politia se plimba calare si nu intervenea ... Era ceva de cosmar ... singurul lucru remarcabil a fost faptul ca a doua zi la ora 6 nu exista nici un ciob de sticla sparta pe jos !
Peste tot in lume exista tineri care citesc ... si la noi puteti vedea la Carturesti sute de tineri care vin ... problemele sunt altele, dupa parerea mea:
1)sunt mii de copii care termina clasa I abia silabisind deoarece invatatorii nu-si fac datoria ! (chiar si mai ales la scolile din Buc invatatorii sunt atat de ocupati de orele de "after-school" incat nu mai lucreaza cu elevii in timpul orelor normale !)
2) dezinteresul majoritatii profesorilor pentru meseria lor
4) plecarea "varfurilor" la studii in strainatate
5) televiziunile( si cele publice) au extrem de putine programe educative
6) lipsa modelelor adevarate : oamenii de cultura sunt mai putini vizibili la noi
7) modelele de oameni "realizati" de la noi - ce sa va mai spun ?
Mi-aduc aminte ca primarul din Helsinki spunea: "La noi si energia este curata si oamenii sunt curati" .....
Deschideti televizorul si vedeti ce spune primarul din Buc ...
Eu sunt incantata ca s-a deschis acest topic, nu putem trai doar pe orizontala, mai avem nevoie sa traim si pe verticala !Numai cei care poseda coloana vertebrala pot trai pe verticala!!!Felicitari pentru post,crud ,dar adevarat!
MissRainbow
Postat pe 20 Aprilie 2012 07:42

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Curatenie 10 De la: kudika_951659 2 Octombrie 2014 09:29
Datorie 8 De la: cosminutza_21 22 Octombrie 2012 19:15
literatura 6 De la: camiflorea 20 Aprilie 2012 07:42
indemnizatie crestere copil ?!?!?! 7 De la: spiders 24 Februarie 2015 23:03
O MARE NEDUMERIRE!! 9 De la: fericire 6 Februarie 2010 20:19