Setari Cookie-uri

Ucigasul tacut - OSTEOPOROZA!

Chiar daca nu figureaza printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afectiune de temut. Daca la început se manifesta doar prin încovoierea spatelui, cu timpul pot aparea complicatii tot mai invalidante, cum este de ex. fractura de col femural. Vestea buna este ca osteoporoza este o boala tratabila, dar mai ales prevenibila.


Kyiutza
Postat pe 1 August 2010 10:50
Se acorda insa o suficienta atentie si importanta acestei afectiuni atat de frecvent intalnita?

Osteoporoza afecteaza 1 din 2 femei si 1 din 5 barbati cu varsta peste 50 de ani si o treime din femeile trecute de 50 de ani sufera de cel putin o vfractura de sold sau de coloana datorate osteoporozei.

In conditiile in care in Europa la fiecare 30 de secunde o persoana sufera o fractura de sold datorata osteoporozei in Romania doar 4% dintre persoanele suferinde de aceasta afectiune beneficiaza de un tratament adecvat!

Aproape oricine poate face osteoporozã, dar sunt predispuse la acest lucru mai ales persoanele de sex feminin (aprox.80% dinte pacienþii cu osteoporozã sunt femei), mai ales dacã au ajuns deja la menopauza, ºi mai ales dacã au ajuns înainte de vârsta de 45 de ani.

Factorii de risc mai des implicati in aparitia osteoporozei sunt:
- factorul ereditar - daca mama sau bunica au fost diagnosticate cu aceasta afectiune este imperios necesar sa efectuati periodic cate un consult la medicul endocrinolog!
- consumul excesiv de alcool, cafeaua si fumatul - reduc absorbtia calciului in oase (luate chiar si separat);
- alimentatia nerationala, un raport inadecvat intre elementele minerale din ratie;
- sedentarismul;
- tratamente in antecedent cu hormoni corticosteroizi;
- diverse dereglari hormonale in antecedent (chiar si amenoree in mod repetat);

Daca ati avut deja cateva fracturi (chiar si una sau doua) in special la antebrat sau la bazin si/sau ati scazut in inaltime (chiar si numai cativa centimetri) este extrem de important sa consultati un medic specialist sau sa va adresati medicului de familie!

Locurile cele mai afectate de osteoporoza sunt antebratul, bazinul si coloana vertebrala, acesta fiind motivul pentru care osteoporoza poate fi considerata un ucigas de temut. Imaginati-va doar urmarile unei fracturi de coloana sau de sold! Invalidare, luni de zile petrecute in pat sau intr-un carucior. Chiar daca nervii nu sunt afectati, lipsa miscarii duce la atrofia musculara si de aici probabilitate minima de a mai fi un om activ vreo data!

Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca ceva nu e în regula cu oasele lor decât când ceva se rupe. Osteoporoza îsi anunta prezenta în cele din urma prin scaderea în înaltime datorita încovoierii spatelui si prin fracturi osoase. DACA AVETI UN RISC CRESCUT, puteti efectua un test de determinare a densitatii si grosimii osoase. ESTE UN TEST NEDUREROS, LIPSIT DE RISCURI, dar care necesita echipament de specialitate. Pe baza rezultatului, medicul poate estima probabilitatea fracturilor si va poate ajuta sa le preveniti. Fie ca doriti sa preveniti aparitia osteoporozei sau sa opriti evolutia ei, sfatul este acelasi: discutati periodic cu medicul de familie, hraniti-va corect si pastrati-va forma fizica! Discutati si cu cei apropiati care ar putea prezenta un astfel de risc!

In Romania importanta osteoporozei este minimalizata si afectiunea in sine mult prea putin luata in seama, conform dictonului "nu mi se poate intampla mie, n-are cum". Ei bine se poate, insa vestea buna este ca si la noi exista tot felul de metode de a depista osteoporoza dar si tratamente moderne, unele medicamente fiind chiar extrem de acceisbile si eficiente in acelasi timp!
Kyiutza
Postat pe 1 August 2010 11:16
O afectiune foarte grava, cand nu este depistate din timp si tratata. Cunosc o persoana care acuza afectiuni reumatismale, dar, tarziu, a fost diagnosticata cu osteoporoza, prea tarziu, cand coloana se fisurase in cateva locuri. Dureri de nesuportat, imobilizare la pat si tot ce deriva de aici...Din fericire, exista tratament, dar care isi face efectul in timp si a mai aparut o metoda chirurgicala prin care se pot "cimenta" locurile afectate (in special la vartsnici). Testul de osteoporoza ar trebui sa fie obligatoriu de la o anumita varsta, pt. ca nu exista informare in randul populatiei, iar alimentatia din ziua de astazi favorizeaza instalarea osteoporozei. Numai bine!
lia2707
Postat pe 11 August 2010 09:04
Mie mi se face rau numai cand ma gandesc cate femei din mediul rural, "de la sat" cum le spunem noi, sufera de osteoporoza si e ultimul lor gand si ultima lor grija sa se "caute". Si mi se face greata cand ma gandesc la medicii lor de familie care in loc sa le informeze si sa le traga semnale de alarma se rezuma sa le trateze boli de inima sau de stomac si pentru dureri de spate le dau antiinflamatorii!
Kyiutza
Postat pe 12 August 2010 19:11

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
ma sufoc din gat... 5 De la: pusha2 26 Iunie 2011 11:15
Intrebare pentru barbati 95 De la: marco918 14 Mai 2011 12:40
ma mai iubeste oare?????? 1 De la: kudika096023 26 Iulie 2010 23:05
PESTE 70% DIN pib-UL AUSTRIEI PLEACA DE LA NOI DIN TARA HAI SA DAM MANA CU MANA DACA AVETI MASINI. 8 De la: anastasia_m 16 Ianuarie 2011 15:18
s-a intamplat in 23 martie.... 10 De la: rashela 15 Aprilie 2011 07:11