In urma cu cateva saptamani o prietena isi facea intrarea tunand si fulgerand: “Magarul! Am investit o poala de bani si o gramada de nervi in el si s-a dovedit a fi un bleg!”. Bun, ca respectivul era un ratat reprezenta o surpriza numai pentru amica mea. “Investitul”, in schimb, era ceva cu totul nou.

“Cred ca o sa-i cer sa-mi deconteze, continua aceasta, da, da, sa-mi deconteze toate manechiurile si coafurile, ca sa nu mai vorbim de durerile epilarii".

Am calculat apoi, pe cat de matematic, pe atat de trist, cam cate ore din viata isi pierduse pentru el, cati barbati ratase din pricina lui, cate prietene lasase la greu pentru a fi cu el samd. Rezultatul raportului investitie-profit? Cutremurator…

Se ia una bucata barbat care nu merita nimic din tot ce ai de oferit. Se presara amor cu iz de anestezie neuronala. Se adauga putina surzenie la sfaturile celor din jur. Et voila! O investitie amoroasa proasta din toate punctele de vedere – fiindca, de ce sa nu recunoastem, pe langa timpul, nervii si dragostea pe care o investim intr-o relatie, mai ramane si aspectul financiar, deloc neglijabil. De-as fi strecurat un banut de cate ori am aruncat o palarie de bani pe haine, cosmetice sau saloane numai pentru a-i fi pe plac vreunui prost, as fi ajuns in top 300 in ziua de astazi. Dar care femeie sta cu ochii pe portofel cand vine vorba de a cuceri barbatul visurilor ei?

Nu demult, am ciulit urechile la o poveste ce mi-a dovedit ca nici in tabara adversa lucrurile nu stau mai calculat: un el, infierbantat peste masura de o ea (care refuza cu stoicism sa “bage vaporul in port”), se ambitioneaza sa “duca pionierul la ecluza”. Ii face asadar cadou domnisoarei o excursie cu el la Paris, orasul amorului si implicit al sexului. Fluturand voios biletele, constata ca domnisoara s-a vazut nevazuta. Toate telefoanele si serenadele n-au scos-o pe tanara din gaura de sarpe in care se ascunsese. In momentul in care ascultam eu povestea, tanarul vindea pe mai nimic doua bilete catre Paris…

Cand spui ca e greu sa ai unul, gandeste-te ca altii se descurca si mai greu decat tine: o amica, mai nestatornica din fire, a regasit intr-un final barbatul vietii ei in… doi barbati. Fiecare avea jumatate din trasaturile pe care ea le aprecia la sexul tare. Asa ca pana sa se lamureasca in ce fel sa dreaga problema, se intalnea cu amandoi. Unuia ii placea sa o vada cu parul cret si decolteu. Adora fustele scurte si lenjeria din dantela neagra. Celalalt – imi explica amica mea in unul din multele drumuri catre coafor – adora parul intins, stilul office si lenjeria copilareasca din bumbacel. La un moment dat, saracita si satula sa cutreiere saloanele si magazinele de lenjerie, femeia a clacat si a gasit un al treilea, care nu dadea doi bani bumbacelul si dantelurile ei.

Incepand cu “pentru ca merit” si sfarsind cu “fac totul pentru mine”, gasim permanent pretexte pentru a investi in dragoste. Speram ca pe termen mediu, hai, fie si lung, profitul se va materializa intr-un surub pe inelarul stang. Iar atunci cand, dupa ani de zile, ne dezmeticim in pragul falimentului sentimental, ne smulgem suvitele cochete realizand ca inca de la inceput am investit in afacerea gresita.Toate editorialele Kudika »