Sambata seara am revazut, cu mare placere, “Frumoasa si bestia” - o poveste care, sunt sigura, o putem urmari cu bucurie (pe ascuns sau nu) la orice varsta. Cu aceasta ocazie mi s-a confirmat, daca mai era necesar, ca povestile din copilarie, desenele animate, filmele cu happy-end ne induc o viziune total deformata asupra relatiilor de cuplu, asupra iubirii, asupra vietii in general.

Pana nu demult, eram sigura ca punctul final al cautarii mele va fi marcat de o verigheta pe inelarul stang. Mai apoi, realitatea m-a lovit sub forma statisticilor: rotunjit, unul din doua cupluri divorteaza. Altfel spus, maritisul nu mai inseamna nimic. Treaba asta cu “au trait fericiti pana la adanci batraneti” este (nu degeaba a fost aleasa expresia) o poveste de adormit copiii.

Vasazica, frumoasa mea din poveste, s-a maritat cu bestia transformata pe loc intr-un tanar pletos, dar nimeni nu garanteaza ca dupa generic, tanarul pletos nu a redevenit bestie. Sau ca frumoasa nu a devenit o scorpie neimblanzita.

Ar trebui sa-mi dau licenta in povesti nereusite cu burlaci convinsi… si, ca si cand nu este suficient ca privesc insuratoarea ca pe un soi de incarcerare, divorteaza cat ai clipi. Asa ca am s-o spun pe sleau: decat sa ma gandesc ca odata maritata, voi trai fericita pana la adanci batraneti, mai repede iau in calcul divortul. Nu pentru ca as fi pesimista, ci pentru ca am devenit brusc realista. Si-apoi, ce-am de pierdut?

Odata maritata (se stie, degeaba o negam) femeie se culca pe-o ureche: mai cu o prajiturica, mai cu o fripturica, ea pune deoparte (mai pe coapse, mai pe fund) inca vreo 20 de kile. Incepe sa se epileze din an in Pasti, incepe sa treaca pe la coafor cam tot la fel de frecvent – si oricum nu are nevoie pentru ca isi tunde parul scurt si se face permanent. De ce devine brusc femeia comoda? Pentru ca ea stie (si sta grozav de linistita la acest gand) ca in sertar are actul ce ii garanteaza fericirea bana la adanci batraneti. Aici intervine eroarea femeii: acel act nu garanteaza nimic - pentru ca nu exista nicio clauza aparte in care se mentioneaza ca barbatul ii va sta alaturi independent de celulita si pilozitate.

Asa ca, daca gandesti la rece, intelegi ca paza buna trece primejdia rea: daca stai permanent cu grija ca barbatul tau se poate transforma la loc in bestie, nu risti sa te transformi intr-o zgripturoaica. Acesta este doar unul din motivele pentru care voi lua permanent in calcul divortul.

Un al doilea motiv este neprevazutul: in urma cu mii de ani, asupra barbatilor s-a aruncat o teribila vraja care ii transforma magic, prin al patrulea deceniu de viata, intr-o subfamilie a rumegatoarelor (nu spunem care). Incep, din motive necunoscute nimanui, sa galopeze dupa iepe naive si sa faca tot soiul de promisiuni obscure pe care, pentru un timp, le cred si ei. Uneori, rar - dar se intampla-, aceste promisiuni ajung sa devina realitate… spre nefericirea tuturor. Si iarasi, hartoaga din sertar devine numai buna de aruncat la gunoi.

Alteori, nu exista nici macar vinovati. Nu pot fi invinuite nici iepele, nici armasarii sau rumegatorii. Uneori pur si simplu nu mai exista nimic. Oamenii se schimba, evolueaza in directii diferite, impart nimic altceva decat un pat si unul, doi copii.

Cauzele sunt nenumarate. Deznodamantul acelasi: nu au trait fericiti pana la adanci batraneti, cel putin nu impreuna.


Toate editorialele Kudika »