Mi-ar placea sa cred ca este posibil ca de fiecare data cand incepi o noua relatie sa fii dispus sa stergi orice trecut cu buretele si sa incepi o noua pagina din viata ta.

Din pacate, stiu si inteleg de ce nu se poate. Ar fi aberant… frumos, ori cel putin interesant, dar aberant. Probabil ca daca am putea incepe iar si iar ca si cand ar fi prima oara, am savarsi de fiecare data aceleasi greseli stupide. N-am evolua, n-am invata, nu am schimba nimic. Ne-am impotmoli, ca intr-un film prost, de fiecare data la acelasi hop. E drept ca si asa ne impiedicam intotdeauna – mai devreme sau mai tarziu, insa de fiecare data de altceva. Ne traim relatiile ca intr-un joc virtual in care avansam de fiecare data la urmatorul nivel dupa ce am esuat la primele incercari.

Suntem rezultatul tuturor persoanelor care au trecut prin viata noastra, o adevarata reuniune de interactiuni cu fiecare individ pe care l-am cunoscut vreodata. Fiecare temere, ori dimpotriva, fiecare strop de curaj, fiecare actiune este rezultatul experientei traite cu o alta persoana. Este natural sa fie astfel.

In urma cu cateva zile ma gandeam ca sunt foarte norocoasa pentru ca in urma cu cateva luni o alta femeie a facut o alegere gresita (pentru ea). Greseala ei a fost castigul meu, la fel cum, sunt sigura am ales prost si eu de multe ori in viata in favoarea altor femei. In mod cert o parte din aceasta afirmatie este adevarata. Dar la fel de adevarat este ca erorile ei au lasat urme vizibile si in prezent. Fiindca nu intotdeauna ceea ce s-a intamplat in trecut este benefic.

Reciproca este, evident valabila. La randul meu am polite neplatite, temeri care au luat nastere din actiuni demult trecute si care astazi se rasfrang, pe nedrept, asupra prezentului.

Cu totii facem greseli care isi au radacinile in trecut. Important este sa ni le asumam si sa fim toleranti la acelasi tip de erori comise de ceilalti. Este dificil… pentru ca fiecare om are o istorie si pretinde de la celalalt sa i-o accepte fara a comenta nimic pe seama acesteia, dar in acelasi timp, paradoxal, fiecare om pretinde ca restul sa nu aiba trecut ci sa fie dispusi si capabili sa il accepte asa cum este.


Toate editorialele Kudika »