Se zvonea in urma cu ceva timp ca dragostea dureaza trei ani. De altfel, pentru cele mai multe dintre noi, numele lui Frederic Beigbeder nu spune nimic mai mult. A fost suficient sa emita acest verdict, iar noi l-am aplaudat si l-am slavit fiindca in sfarsit cineva ne-a dat o perioada exacta de care ne butem bucura: trei ani.

Mie trei ani imi par prea mult. Dragostea despre care vorbeste Beigbeder se numeste de fapt pasiune si dureaza cu mult mai putin. In urma ei ramane, in cel mai bun caz, dragostea platonica si in cel mai rau caz o despartire udata de lacrimi.

Mi-a luat mult sa inteleg ca povestile cu printi si printese care traiau fericiti pana la adanci batraneti erau basme. Am crezut mult timp ca mi-e nu mi-a fost dat sa intalnesc decat balauri. In fapt, barbatul vietii tale este acela care te surprinde in perioada maturitatii cand - vrei, nu vrei - intelegi ca trebuie sa accepti rau famata monotonie sau vei sfarsi singura la adanci batraneti.

Nu am realizat cat de dulce este monotonia si placerea de a sti ca ai pe cineva alaturi neconditionat decat in momentul in care am renuntat la toate acestea in favoarea fluturasilor din stomac fara de care, credeam eu, pur si simplu nu pot trai.

Mai apoi mi-am dat seama ca in realitate ceea ce nu poate fi prezent permanent in viata mea este zbuciumul initial si nu monotonia. Nu pot trai vesnic framantata de celebrii fluturasi din stomac, nu pot iubi la intensitate maxima permanent, nu pot pierde zilnic nopti in numele iubirii. Am nevoie (da, da, nevoie) de monotonie. Ce cuvant urat i-a fost dat linistii sufletesti…

Avem nevoie de monotonie pentru a ne realiza visurile, pentru a ne creste copiii, pentru a putea respira fara ca inima sa o ia razna de la prea multa pasiune. Iti vei gasi linistea si pacea langa un barbat bun, compatibil pentru care esti si prietena si confident.

Printul tau nu este cel care iti revolutioneaza existenta ci, dimpotriva, este acel barbat care are aceleasi visurile de viata, credinte, pasiuni, acelasi Dumnezeu, indiferent ce nume alegeti sa-i dati, care isi doreste acelasi lucru de la viata, are aceleasi vise despre cum va veti creste copiii. La capatul acestei liste se gaseste scrijelit firav si pasiunea.

Povestea vietii voastre? Alegeti singure cum o veti scrie: cu printi sau cu balauri.


Toate editorialele Kudika »