Saptamana aceasta, pe Kudika, si-a facut loc un material despre Andrej Pejic, un fotomodel de succes care pozeaza atat in calitate de barbat, cat si de femeie. In urma cu cateva zile, noi, fetele din redactie, i-am admirat formele perfecte intr-un pictorial celebru in care “femeia” Andrej Pejic isi dezvaluia frumusetea si senzualitatea. Prin urmare, am decis sa va povestim si voua despre aceasta creatura superba. Apoi am inghitit in sec si am hotarat sa renuntam la pranzul nostru hipocaloric.

Sa va spun drept, oricate calorii as numara, oricat de putine dulciuri as digera, oricat de mult as scadea indicele glicemic al alimentelor din farfurie si oricat sport as practica, nu voi arata niciodata ca el. De ce? Pai sa vedem… ce-i drept, pentru ca nu m-am nascut cu silueta de fotomodel. Dar, mai mult decat atat, pentru ca m-am nascut femeie si nu barbat. Am estrogeni din plin, am progesteron cat sa ma pot reproduce, am bazinul lat ca sa pot naste copii si fund mai lat decat umerii. Ma bucur de toate acestea, dar le blestem ocazional. Pentru ca vin la pachet cu predispozitia la celulita si dispozitia ginoida a grasimii.

Apoi am privit cu ochiul plin de invidie catre chipului barbatului-femeie. Dar m-am linistit. Am realizat ca arata cam prea mult a barbat. Ca barbia proeminenta si maxilarul inclestat, pometii evidentiati si musculatura gatului sunt trasaturi masculine… pe care le au majoritatea modelelor de succes, indiferent ce organe ascund in pantaloni. Am inteles, nu fara uimire, ca idealul nostru de frumusete feminina este un barbat.

O buna prietena psiholog mi-a explicat ca acest fenomen este oarecum normal. Ca homosexualitatea din lumea modei a transformat fiinta ideala intr-o fiinta asexuata, un soi de hibrid: nici barbat, nici femeie, si barbat, si femeie, care imprumuta de la fiecare sex tot ceea ce e mai bun. Suna perfect, insa nenatural si aproape imposibil.

Nu sustin ca ar trebui sa ne ingropam in budinci si cartofi prajiti. Sau ca fotomodelele nu sunt fiinte superbe. Nu cred ca ar trebui sa neglijam sanatatea si aspectul exterior al corpului nostru. Ca n-ar trebui sa tinem diete, ca nu ar avea sens sa facem sport sau ca imi place celulita. Totusi, modelele noastre pe care le urmam in viata trebuie schimbate. Trebuie ca fiecare dintre noi sa constientizeze care ii sunt avantajele si care ii sunt dezavantajele, sa isi fixeze teluri inalte, dar posibil de atins, sa isi stabileasca limitele, sa evite excesele si sa se fereasca sa dezvolte obsesii pentru idealuri imposibile.
Toate editorialele Kudika »