Haine traditionale

Despre #flori de ie#

„Flori de ie” este un concept unic și inovator, care are în centrul său ia și poveștile satului românesc. Este un proiect demarat din dorința de a promova valorile și tradițiile românești și din nevoia de a readuce în atenție acest gen de artă populară, împletit inevitabil cu viața cotidiană a fiecărui individ din România, timp de sute de ani.

“Flori de ie” este recunoscut ca cel mai renumit brand din România care a reușit să repună trecutul tradiției românești în contemporaneitate pe scene din diverse colțuri ale lumii, călătorind cu ia românească pe 3 continente timp de peste 5 ani. Prezența la marile expoziții și târguri internaționale este dovada clară a pasiunii pentru tot ceea ce înseamnă “Flori de ie”. Londra, Paris, New York, Abu Dhabi, Moscova, Shanghai, Las Vegas, Tokyo sau Copenhaga sunt doar câteva din marile orașe ale lumii care au fost cucerite de frumusețea iei și a portului tradițional românesc.

Colecția „Flori de ie” numără zeci de costume populare, articole autentice şi unicat, realizate şi cusute în întregime manual, cu broderii deosebite din fir de mătase şi bumbac. Unele dintre ele sunt vechi de peste 140 de ani. Iile au fost restaurate, analizate şi certificate de către un expert etnograf, care a stabilit astfel valoarea istorică a acestora. Piesele provin din toate regiunile geografice ale țării.

Colecția „Flori de ie” a fost completată, la începutul anului 2015, cu o serie de ii noi, reflectând un concept unic, ce readuce în prim plan ia autentică românească și păstrează totodată linia cromatică și simbolistica originare. Modele vechi sunt astfel transpuse pe pânză nouă, piesele fiind, deasemenea, realizate integral manual, din materiale delicate, cu broderii ample și aspectuoase, la fel ca prototipurile după care sunt create.

Fiecare ie reprezintă o poveste de viață, un mod de a trăi și a munci, un vis. Ia românească este artă, creativitate, muncă plină de răbdare, dar și simbol energetic sublim, sumă de elemente de decor antropomorf sau geometric inteligent stilizat - un întreg original!

Cristina Chiriac, fondator „Flori de ie”, a demarat această inițiativă din dragostea pe care o poartă iei românești, acest simbol al moștenirii noastre culturale: „Pornind de la gândul că și Brâncuși a avut curaj, a crezut în arta lui și a transformat arta în valoare, așa și „Flori de ie” sună autentic și aduce în prim plan valorile românești”.

De la #flori de ie#

Poza 1 din 6 flori de ie
Poza 2 din 6 flori de ie
Poza 3 din 6 flori de ie
Poza 4 din 6 flori de ie
Poza 5 din 6 flori de ie
Poza 6 din 6 flori de ie
Setari Cookie-uri