Setari Cookie-uri

8 sfaturi pentru un somn odihnitor

Un somn sanatos si odihnitor are un impact major asupra fiecarui aspect al sanatatii si stilului de viata, prin mentinerea nivelurilor optime de energie si productivitate, o functionare optima a sistemului imun, asigurarea sanatatii inimii, unei bune dispozitii si, intr-un final, imbunatatirea calitatatii vietii.

Somnul reprezinta o necesitate biologica de baza, la fel ca alimentatia. De aceea, la fel cum exista o igiena a alimentatiei sau a mediului de viata, exista si notiunea de igiena a somnului. Dificultatile legate de somn au capatat proportii epidemice in societatea de astazi, in general fiind afectate mai mult femeile decat barbatii.

Secretul unui somn odihnitor este reprezentat de stabilirea unei rutine, prin experimentarea catorva metode si alegerea a ceea ce functioneaza pentru fiecare persoana in parte.

Foto interior si prima pagina: GlebStock, Shutterstock

Iata cateva practici benefice care pot fi aplicate de catre persoanele care isi doresc un numar mai mare de ore dormite, de cei care sufera de insomnie, schimbari majore ale fusului orar (calatorii transmeridiane) sau cei care trebuie sa faca fata muncii in schimburi.

Citește și:

1. Mentine un orar regulat de somn

Fixeaza-ti o ora la care sa mergi la culcare in fiecare seara (inclusiv in week-end-uri) si incearca sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi; daca ai dormit suficient, ar trebui sa te trezesti in mod natural, fara ceas desteptator. Daca esti somnolent pe timpul zilei, multumeste-te cu o mica siesta, insa nu mai mare de 30 de minute. Este posibil sa te ajute sa iti incarci bateriile, pentru a face fata restului zilei, insa daca ai probleme de initiere a somnului nocturn, este bine sa renunti cu totul la siesta de peste zi.

2. Creeaza o atmosfera relaxanta in dormitor

Acesta ar trebui sa fie linistit, intunecos si mai degraba racoros. Investeste intr-o saltea si perne de calitate si confortabile, potrivite stilului tau de somn. Elimina orice factori care iti pot distrage atentia de la somn, in dormitor nu ar trebui sa se afle televizorul, laptopul, dosarele cu documente legate de serviciu, tableta sau telefonul. Foloseste draperii groase, prin care nu strabate lumina, iar la nevoie, o masca de ochi, dopuri de urechi, aparate ce emit zgomote albe, umidificatoare etc. Foloseste un spray de perna cu arome naturale de musetel, lavanda sau ylang-ylang, care pot stimula activitatea undelor alfa, ce induc relaxarea si promoveaza somnul profund. Stabileste-ti o rutina ce precede somnul, citeste o carte (nu kindle sau alte ebook readere) la lumina calda a unei veioze, asculta muzica linistitoare sau fa o baie relaxanta.

Citește și:

3. Verifica medicamentele pe care le iei

Vorbeste cu medicul de familie si roaga-l sa evalueze modul in care medicamentele si suplimentele pe care le iei iti pot influenta somnul. Este bine sa stii ca beta-blocantele (care sunt prescrise, in general, in tratamentul hipertensiunii arteriale) pot cauza insomnie, la fel ca si inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS),cum ar fi Prozac sau Zoloft, folosite in tratamentul depresiei.

4. Renunta la fumat si nu mai bea cafea dupa ora 14

Nicotina are efect stimulant si interfera cu somnul. Fumatorii pot prezenta in decursul noptii simptome de sevraj la nicotina, care determina un somn superficial si agitat. In plus, fumatorii prezinta un risc de 4 ori mai mare decat nefumatorii de a se trezi neodihniti, deoarece fumatul accentueaza apneea de somn si alte dificultati respiratorii, care afecteaza calitatea somnului. In momentul renuntarii la fumat, dupa aproximativ 3 zile se observa imbunatatiri substantiale ale calitatii si cantitatii somnului. Alaturi de nicotina, si cofeina are efect stimulant, efect care dureaza aproximativ 8 ore, prin urmare, dupa ora 14 este bine sa apelezi la alte metode de energizare care sa te ajute sa rezisti pana seara si sa renunti la cola, ceai sau capuccino.

Citește și:

5. Fa miscare, dar nu aproape de momentul somnului

Exercitiile fizice imbunatatesc cantitatea si calitatea somnului (mai ales cardio), iar dupa o jumatate de ora de aerobic temperatura corporala creste usor pentru aproximativ 4 ore, inhiband somnul. Insa, in momentul in care aceasta scade, semnaleaza creierului sa elibereze melatonina, care induce somnul. Prin urmare este bine sa faci miscare in prima parte a zilei, nu in cursul serii. In schimb, yoga, stretching-ul sau exerctiile de relaxare au darul de a facilita aparitia somnului.

6. Evita alcoolul si alimentele grele la cina

Alaturi de cofeina si nicotina, si alcoolul poate perturba somnul. Este adevarat ca poate induce mai rapid somnul, insa acesta este presarat cu treziri dese. La fel, o cina abundenta si condimentata poate provoca indigestie si dificultati la adormire. Este bine ca seara sa mananci ceva usor, o combinatie de carbohidrati si calciu sau proteine care sa contina triptofan. Specialistii au aratat ca aceste combinatii cresc nivelul de serotonina din creier, facilitand relaxarea si aparitia unei stari de bine. Savureaza un snack usor (banana cu unt de arahide, cereale integrale, iaurt cu fructe sau un sandvis cu paine integrala si curcan) cu o ora inainte de somn, pentru a permite aminoacizilor sa ajunga la nivel cerebral.

Citește și:

7. Deconecteaza-te

Corpul are nevoie de o perioada de tranzitie, pentru a intra in starea premergatoare somnului. Cu o ora inainte de culcare, rezuma-te la activitati relaxante si evita electronicele (laptop, telefon, tableta) a caror lumina are darul de a stimula creierul.

8. Daca nu poti adormi, pleaca in alta camera si fa ceva relaxant pana cand te simti obosit/a

Dormitorul ar trebui folosit doar pentru somn si activitati sexuale. Daca intampini dificultati si nu reusesti sa adormi, mergi in alta camera si incearca sa faci ceva care sa nu implice efort fizic, pentru a te putea relaxa: citeste cateva pagini dintr-o carte, bea un ceai de musetel sau valeriana, mananca ceva usor.

Desi se spune ca noaptea este un sfetnic bun, incearca sa nu te cauti raspunsuri sau rezolvari la probleme sau griji arzatoare, amana-le pentru a doua zi, dupa ce vei fi dormit. Iar daca, indiferent de metodele aplicate, nu reusesti sa iti imbunatatesti programul de somn, apeleaza la specialisti in somnologie (care pot fi pneumologi, neurologi, medici specialisti de medicina interna etc), pentru un diagnostic exact si un tratament personalizat.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.