Setari Cookie-uri

10 clisee cinematografice ale ultimilor ani

Cetatea Filmelor a fost intemeiata cu un scop clar: sa ne incante, sa ne amuze, sa ne captureze imaginatia si, bineinteles, sa se imbogateasca din asta. Cuvantul cheie al Hollywood-ului ar trebui sa fie ‘inovatia’. Producatorii alearga innebuniti dupa idei noi, concepte noi, mai bine zis dupa tot ce e nou. In conditiile acestea nu prea se explica de ce inca de acum cativa ani ni se servesc pe tava (pe micul si marele ecran) aceleasi teme arhicunoscute puse in ambalaje diferite. De fapt se cam explica, numai ca nu e asa de usor sa recunoastem ca suntem consumatori de clisee, in special romantice.


7. Persoana nou venita in oras- Save the Last Dance, Under the Tuscan Sun, Coyote Ugly, The Prince & Me, The Holiday etc.


Cel mai adesea persoana in discutie se muta in marele oras pentru a-si face o cariera si pentru a scapa din ‘lumea limitata’ a provinciei. Mai exista insa si cea de a doua varianta: vine din marele oras si descopera treptat iubirea in lumea simpla a oraselelor americane, britanice sau italiene. In ambele cazuri desfasurarea filmului e cam aceeasi: pesoana in discutie are nevoie de cineva care sa o initieze in lumea nou descoperita.

8. Sindromul ‘Cenusaresei’ sau iubirea invinge diferentele sociale- Maid in Manhattan, The Nanny Diaries, The Prince & Me, Secretary si din nou Love Actually

Principiul iubirii ce transcende diferentele de clasa nu e unul nou. Ganditi-va doar la carti precum Jane Eyre (Charlotte Bronte) sau la Amantul Doamnei Chatterley (D. H. Lawrence) si transpunerile cinematografice aferente. Cel mai adesea aceasta tema e aplicata intr-un context modern in care unul dintre personaje lucreaza in industria serviciilor si se vede nevoit sa ii furnizeze un oarece serviciu personajului ‘de vita nobila’.

Aceste povesti ne amintesc de basmul Cenusaresei, de unde si numele, si vin dotate cu seria de personaje negative hotarate sa impiedice orice interactiune romantica intre cele doua personaje principale.

9. Transformarea radicala- Ugly Betty, Clueless, Mean Girls, Not Another Teen Movie

Fata retrasa, simpla, nearanjata, lipsita de popularitate dar cu potential are nevoie de un singur lucru pentru a deveni o regina in lumea ei. Daca va gandeati la inteligenta trebuie sa va spun ca va inselati. Cui ii pasa de creier cand exista cosmetice (sper sa intelegeti tonul ironic din spatele afirmatiei)? O sedinta de cosmetica, cateva ore la coafor, o garderoba noua si gata, ratusca cea urata se transforma in printesa si are toata lumea la picioarele ei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.