Setari Cookie-uri

10 clisee cinematografice ale ultimilor ani

Cetatea Filmelor a fost intemeiata cu un scop clar: sa ne incante, sa ne amuze, sa ne captureze imaginatia si, bineinteles, sa se imbogateasca din asta. Cuvantul cheie al Hollywood-ului ar trebui sa fie inovatia. Producatorii alearga innebuniti dupa idei noi, concepte noi, mai bine zis dupa tot ce e nou. In conditiile acestea nu prea se explica de ce inca de acum cativa ani ni se servesc pe tava (pe micul si marele ecran) aceleasi teme arhicunoscute puse in ambalaje diferite. De fapt se cam explica, numai ca nu e asa de usor sa recunoastem ca suntem consumatori de clisee, in special romantice.

4. Prietenii neasteptate- Lost in Translation, Rushmore, Groundhog Day, Bad Boys, Zombie Land, The Bucket List etc.

Contrariile se atrag, iar in Cetatea Hollywood-ului ele ajuta la introducerea umorului in film. Doua personaje total diferite sunt aduse impreuna de circumstante ce nu pot fi controlate si treptat sunt legati de o prietenie deosebita, asta bineinteles dupa o perioada de dispret reciproc.

5. Imblanzirea baiatului rau- Wedding Crashers, Ghosts of Girlfriends Past, Hitch, Two Weeks Notice, What Women Want, About a Boy etc.

El e cuceritor si stie exact ce vrea de la viata si ce asteapta de la femei iar casnicia nu are ce cauta pe agenda lui. Ea nu vrea sa se lase prinsa in mrejele lui deoarece stie ca are de a face cu un baiat rau si ca acesta nu poate fi schimbat. Dupa aproximativ 90 de minute aflam ca lupul isi schimba si blana si naravul, ba culmea, se transforma in mielusel.

Aceste productii sunt, fara indoila, adresate in special publicului feminin oferind acestuia doua imagini ale maculinitatii intruchipate intr-o singura persoana. Mai intai avem barbatul dur, cam necioplit (pe ici pe colo), un fel de erou modern. O data ce apare femeia potrivita acesta e transformat imediat intr-un barbat sensibil a carui singura dorinta (pe care o descopera destul de tarziu) e sa se aseze la casa lui. Cine spune ca un barbat nu se schimba nu s-a uitat la filmele acestea.

6. Profesorul subversiv- Dead Poets Society, Donnie Darko, Lean on Me, Blackboard Jungle, Half Nelson, Mr. Holland’s Opus, Freedom Writers, Teachers etc.

Orice lista a filmelor cu si despre profesori ce reusesc sa schimbe radical viata unuia sau mai multor elevi trebuie sa inceapa cu Societatea Poetilor Disparuti (Dead Poets Society). De cele mai multe ori profesorul in discutie preda Limba si Literatura engleza sau Istorie insa orele sale depasesc cerintele programei scolare. Acesta isi iubeste elevii si crede cu tarie ca ei sunt viitorul drept urmare face tot ce poate pentru a le deschide mintea. Profesorul devine astfel preferatul tuturor elevilor si dusmanul numarul 1 al administratiei scolii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.