culorile primare

Comentarii pe articolul "Asortarea cromatica"

cristinutzzza
Trimis de cristinutzzza la 26 Septembrie 2008, ora 07:30
cele trei culori primare sunt rosu, verde si albastru, nicidecum galbenul nu are ce cauta in cadrul culorilor primare
 
_Ada_
Trimis de _Ada_ la 26 Septembrie 2008, ora 08:36
De fapt chiar are.Culorile primare sunt rosu, galben si verde..Uite din rosu si galben se obtine portocaliu,din rosu si verde se obtine violet, iar albastrul se obtine din galben si verde.Inainte sa contrazici ceva da un search pe google daca chiar nu le tii minte din scoala primara ;)
 
ctl
Trimis de ctl la 26 Septembrie 2008, ora 08:39
cred ca fiecare domeniu are setul sau de culori primare. Intr-adevar, RGB (red, green, blue) sunt culorile primare folosite in tehnologia de afisare electronica a imaginilor color (ecrane TV, de calculator), dar in tipografie, de exemplu, se foloseste alt set de culori primare pentru compunerea imaginii colorate: cyan (albastru-turcoaz), magenta (un fel de cyclam), galben si negru. Deci e posibil ca pentru moda, culorile primare sa fie cele mentionate in articol.
 
lala21
Trimis de lala21 la 26 Septembrie 2008, ora 09:55
deci va rog retine-ti, verde nu este culoare primara pentru ca este combinatia culorilor:galben si albastru. deci cele trei culori primare sunt cele scrise in articol:rosu,galben si albastru.
 
kittykat09
Trimis de kittykat09 la 26 Septembrie 2008, ora 10:03
duuuuuuuuh!!!!! Daca nu ai invatat la scoala culorile primare, pune-ti neuronii la contributie...(xelamdf)..Deci, ca sa intelegi si tu: rosu,galben si albastru sunt culorile primare;)

 
laura_21_tm
Trimis de laura_21_tm la 26 Septembrie 2008, ora 10:07
v-ati apucat aiurea sa comentati, culorile primare sunt rosu, galben si albastru.auzi verde si galben combinate dau albastru, vaaiiii
si mai precis din ce creezi u galben?k am vazut la primul coment ca galbenul nu e culoare primara.sunt tare curioasa
 
cristinutzaanne
Trimis de cristinutzaanne la 26 Septembrie 2008, ora 10:15
bai fratilor in tehnica culorile primare sunt rosu,verde si albastru(RGB unde G vine de la green...si se folosete in televiziune etc) dar in practica ,in pictura culorile principale sunt rosu galben si albastru.niciodata daca o sa amesteci verde cu albastru din tubul de vopsea nu o sa iti iasa galben.
 
oana1111
Trimis de oana1111 la 26 Septembrie 2008, ora 10:15
RGB este total altceva decat culorile primare. Gama RGB se foloseste la monitoare, exact cum specifica si ctl. Cyan-Magenta este gama folosita la tipografii. Poti obtine culoarea galben pe monitor, cum sa nu. Vezi paleta de culori din paint. Cu rosu, verde si albastru obtii orice culoare pe monitor.
Cu toate acestea, culorile primare nu au nimic de a face cu gamele folosite in diverse tehnologii. Mai tineti minte roata culorilor pe care o faceam la desen? Vezi manualul de desen din generala.
 
ozenas_85
Trimis de ozenas_85 la 26 Septembrie 2008, ora 11:12
greu, greu... cele trei culori primare sunt :L Rosu, galben si albastru!!! asa k, xelamdf, ai gresit de data asta...
 
ciucika
Trimis de ciucika la 26 Septembrie 2008, ora 12:05
Mamaaaaa!!! :)) daca taceati, filosofi ramaneati! In loc sa comentati atat articolele cu "greseli", mai bine va documentati mai bine! :)) Si Ada, amesteca u galben cu verde si vezi daca iese albastru =)) atunci sa ne spui cum ai reusit. Ah.. si rosu cu verde= violet. Vreau sa vad asta!!!
 
DANIELA_BARBU
Trimis de DANIELA_BARBU la 26 Septembrie 2008, ora 12:52
DOAMNEEEEEEEEE!!!Eu in scoala generala am facut desenul,dar inca stiu culorile primare: ROSU ,GALBEn,ALBASTRU!!!Si daca nu va convingeti,in loc sa mai comentati,luati o cutie de acuarele si combinati.Sau daca va e mai usor ,intrebati un copil de clasa 1-2.
 
pucca22
Trimis de pucca22 la 26 Septembrie 2008, ora 15:08
Doamneeee mare ti-e gradina!:))ce m-am mai amuzat:))))primul comment-varza,al doile..si mai si:))))ia incearca tu draga ada(ca vad ca ai memorie buna-noooot!)sa combini galben cu verde....iti da albastru?:)))ai cam incurcat borcanele pare-mi-se;))
 
lauuua
Trimis de lauuua la 26 Septembrie 2008, ora 16:19
http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_color
http://en.wikipedia.org/wiki/Color_theory

cand te referi la culori primare trebuie sa te gandesti la spectrul luminii, nu la guasele de la scoala..si in niciun caz nu obtii violet din verde si rosu :))
rosu, galben si albastru sunt culorile steagului Romaniei, nu-s si cele primare.
 
ciucika
Trimis de ciucika la 26 Septembrie 2008, ora 22:10
http://www.referatele.com/referate/desen/online1/Referat-la-Educatie-Plastica---CULOAREA-referatele-com.php
http://www.didactic.ro/lectii-invatamant-primar-19-culori-primare-culori-binare-p1652-t3 --> descarca fisierul - jocuri interactive pt. COPII :))
www.didactic.ro/files/19/despreculori.pps
..si ar mai fi inca o mie de exemple, asa ca.. la joaca :))
 
teutza
Trimis de teutza la 27 Septembrie 2008, ora 01:17
Culorile primare sunt o notiune creata pentru a exprima culorile care pot crea la randul lor altele prin combinare. Pentru cei care considera Internetul litera de lege am o sugestie: macar cititi articolele pana la capat. De exemplu, in articolul de pe wikipedia, dupa vreo 2 scrolluri de mouse scrie ca, traditional, culorile primare sunt Rosu, Galben si Albastru.
 
lauuua
Trimis de lauuua la 27 Septembrie 2008, ora 17:48
pai traditia mai spune si cum ca ar exista mos craciun, dar eu raman sceptica :)
 
oanna_81
Trimis de oanna_81 la 27 Septembrie 2008, ora 21:01
O culoare primara inseamna o culoare de baza, pura, care nu poate fi obtinuta prin combinatia altor culori..
rosu, galben si albastru.. culorile primare.
Culorile secundare sunt cele care rezulta din combinarea culorilor primare, doua cate doua. rosu+ albastru = violet, rosu+ galben= orange, galben+ albastru= verde.
RGB de care se pomenea mai sus este sistemul de culoare asociat modului de redare al monitoarelor, nu are nici o legatura cu culorile primare(scuzati cacofonia). Iar CMYK se foloseste in printing.. deci iar nu are nimic de-a face cu mai sus numitele culori primare. 
oanna_81
Trimis de oanna_81 la 27 Septembrie 2008, ora 21:02
:)))) al doilea comment chiar e varza rau de tot!! :)))
 
teutza
Trimis de teutza la 28 Septembrie 2008, ora 01:03
Nu stiu de nici o dovada scrisa ca ar exista Mos Craciun. Dar despre culorile primare insa exista scris in mai multe surse. In orice caz citeste articolele pe care le-ai citat in integime si mai vbim. Daca nu ma crezi incearca singura acasa. TV-ul tau in mod sigur functioneaza cu RGB dar lumea e formata din RYB.
 
yayame89
Trimis de yayame89 la 28 Septembrie 2008, ora 11:48
super tare al doilea comment =))))))))))))))))))))))))))))) intrebati un profesor de desen... si mai lasati'ma cu tehnologia voastra cu RGB ..Doamneeeeeeeeeee mare e gradina Ta... si multi ****** sar gardu' :D ... va pup :)))))
 
lauuua
Trimis de lauuua la 28 Septembrie 2008, ora 15:43
@teutzu
culorile nu trebuiesc dovedite, si nu sunt o traditie. ele sunt rezultatul unor fenomene fizice, care apoi sunt procesate de ochiul uman. ele SUNT in felul in care sunt, lumea e formata din ele asa cum sunt in realitate (rgb), insa ochiul uman percepe ce poate => combinatia dintre unda de rosu si cea de verde, pentru ochiul uman insemana galben, verdele fiind o unda de sine statatoare, primara dpdv al spectrului luminii. una e cand vorbesti despre spectrul luminii si alta e cand te gandesti la combinarea fizica a guaselor.
 
oanna_81
Trimis de oanna_81 la 28 Septembrie 2008, ora 16:57
ce tot vorbiti maaaai? lauuuua o tot tii pe a ta.. dar ai macar habar de ce vorbesti? lucrezi in domeniu, ai studiat in domeniu??? daca nu.. lasa-i pe cei care au facut-o sa-si dea cu parerea.. Verdele este culoare primara dar in cazul modalitatii de obtinere a culorilor video (RGB-> red-green-blue). Si se aplica NUMAI in acest caz. Culorile primare in cromatica desenului sunt ROSU-GALBEN-ALBASTRU. Iar daca stam sa ne gandim de cat timp au aparut culorile si de cat timp monitoarele.. cred ca cele primare sunt totusi din istoria desenului.. Si daca nu crezi, inainte de a mai copia de pe internet diferite ipoteze ale celor care (la fel ca tine) confunda teribil lucrurile.. cumpara-ti 3 tuburi de tempera (verde, rosu, albastru) si vezi daca poti scoate galben din combinatiile lor.. dupa care mai cumpara-ti un tub tempera galben, elimina verdele si vezi daca din cele 3 scoti verde. Terminati cu tampeniile astea.. va contraziceti fara sa aveti un minim habar.
 
DANIELA_BARBU
Trimis de DANIELA_BARBU la 29 Septembrie 2008, ora 15:35
@lauuula ...deci culorile mele sunt mai ciudate..pt ca atunci cand combin albastru cu soru se face violet, cand combin verde cu galben se face verde , si cand combin galben cu rosu se afce portocaliu.Si discutia asta nu mai are rost zic eu. GO BACK TO SCHOOL!
 
ctl
Trimis de ctl la 30 Septembrie 2008, ora 14:06
mama ce vehementa! nu exista culori primare la modul absolut, exista doar tehnologii diferite, menite sa faca ochiul sa perceapa culorile, fiecare avand setul sau de culori "primare". Daca vorbim de guase, aveti dreptate, compunem culorile din rosu, galben si albastru. Daca vorbim de electronica, culorile se formeaza din spoturile rosu, verde si albastru. Daca vorbim de tipografie, orice imagine colorata se compune din punctulete cyan, magenta, galben si negru. Pe vremea filmului mut cinematografia avea doua culori "primare": alb si negru.
Nu stiu de ce va ironizati atata, oricum in moda nu se aplica niciuna din variante, incercati voi sa puneti o vesta rosie peste o bluza galbena, sa vedeti daca se vede portocalie! Aici e vorba de asortarea culorilor, nu exista culori primare si nici reguli absolute. Acum ceva ani s-a purtat combinatia maro cu bleu, apoi s-a promovat combinatia rosu cu cyclam... Deci luati-o mai usor cu ironiile.
 
mymy_shor
Trimis de mymy_shor la 03 Octombrie 2008, ora 09:54
uimitor, dar unele nu au idee care sunt culorile primare si cele secundare!
 
deeanna
Trimis de deeanna la 04 Octombrie 2008, ora 07:08
A se vedea Cercul lui Itten in primul rand pt culorile primare , apoi pt combinatii de culori si contraste. El e mult mai complex, dar initial asa arata. Ask Mr. Google.