Setari Cookie-uri

Lasati copiii sa faca ce vor!

O poveste incredibila, care poate schimba viitorul multor copii. Toti parintii trebuie sa citeasca asta.

Urania Cremene, specialist parenting, a acordat recent un interviu pentru sibiu100.ro, in care a oferit un sfat important tuturor parintilor. Mi s-a parut o lectie frumoasa de viata si am decis sa o impartasesc cu voi:

Am citit cu multi ani in urma o poveste despre scoala animalelor. Nu-mi amintesc autorul, nici macar titlul, dar imi amintesc povestea si mai ales pilda ei. Sa ne imaginam o scoala, in care in banci exista vulturi, vaci, pesti, gheparzi…si tot soiul de alte animale. Acestia suntem noi, copiii nostri. Atat de diferiti suntem, da!

Sa ne imaginam in continuare ca vacii i se cere sa alerge atat de repede pe cat ghepardul, vulturului sa inoate precum pestele si ghepardului sa zboare precum vulturul sau sa dea atat de mult lapte pe cat poate sa dea vaca. Pestele sa zboare, sau sa alerge. Care ar fi rezultatul? Vaca nu mai da la fel de mult lapte, pentru ca se pare ca asta nu este nici apreciat si nici suficient si isi doreste atat de mult sa fie ghepard, incat nu se mai simte bine in pielea ei. Ghepardul nu mai alearga la fel de repede precum alerga, pentru ca se straduieste zilnic sa zboare si se frustreaza maxim ca nu reuseste…

Citește și:


Ati inteles ideea, asa-i? In incercarea de a-i face pe toti la fel de buni in toate domeniile, la toate materiile, copiii nostri isi pierd harul, talentul, motivatia optima pentru lucrurile pe care le fac bine, care le fac placere, in care, de fapt, ar face performanta, daca ar fi incurajati. In plus, accentul se pune mereu pe note, nu pe invatare, cum ar fi benefic.

Performanta se atinge incurajand zonele de plus ale fiecarui copil, nu punand accentul pe medii si note. Ce se intampla acum? Daca un copil are nota 10 la matematica, dar nota 6 la romana, primeste meditatii la romana, nu la matematica. Va deveni mediocru, pe cale de consecinta si la romana, si la matematica, pentru ca isi muta focusul, atentia, efortul pe a creste zona de minus, nu pe a deveni cat poate el de bun la matematica. Eu as gasi un mentor-meditator la matematica. Si m-as multumi cu 7 la romana.

Citește și:

foto prima pagina: Alena Ozerova, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
3 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.