Cât de importantă e locuința pentru starea ta generală de spirit. 5 schimbări pentru designul casei tale

Cât de importantă e locuința pentru starea ta generală de spirit. 5 schimbări pentru designul casei tale

Locuința ta poate fi o oază de liniște și confort sau se poate transforma, fără să realizezi, într-o sursă de stres.

design interior

Legătura dintre design interior și emoții a fost confirmată de ceva timp de studiile științifice. Intuitiv, oamenii au știut mereu că unele spații ne fac să ne simțim mai bine, iar altele mai puțin bine.

În prezent, avem o idee mai clară despre acei factori de design interior care ne influențează starea de spirit. De aceea, de fiecare dată când faci schimbări în casa ta, ar trebui să iei în considerare și impactul pe care îl pot avea acele modificări asupra stării de spirit. Iată ce schimbări de design interior poți aplica în casa ta, dar și ce efect au acestea asupra stării de spirit:

1. Mai mult spațiu

Spațiile mici pot părea sufocante și, uneori, te poți simți mai stresată atunci când te afli într-o cameră mică. Aceasta nu este însă o regulă: numărul de metri pătrați ai locuinței tale e mai puțin important decât ceea ce faci cu spațiul disponibil. O primă regulă este ordinea: în spațiile mici, e mult mai important să păstrezi ordinea și să nu lași lucruri împrăștiate prin camere.

O altă regulă este alegerea mobilei potrivite. Nu opta pentru piese de mobilier prea mari, care ocupă mult spațiu. O excepție este dulapul pentru haine. Așa cum indică și acest ghid pentru dormitoare mici, un dulap înalt până în tavan te va ajuta să economisești spațiu în lățime și lungime.

2. Culori în ton cu scopul camerei

Unul dintre motivele pentru care o cameră ne influențează starea de spirit îl reprezintă culorile folosite, care au un efect psihologic demonstrat. De aceea, e bine să nu alegi la întâmplare culorile pentru camerele din casa ta. Iată câteva sugestii, în funcție de efectul acestora asupra stării tale de spirit:

  • Roșul este potrivit pentru spațiul în care mănânci, pentru că stimulează apetitul.
  • Galbenul poate fi folosit în bucătărie, pentru că are un efect pozitiv asupra nivelului de energie.
  • În living, poți opta pentru o nuanță de violet deschis, deoarece încurajează relaxarea.
  • În dormitor, ai putea opta pentru pereți într-o nuanță de verde deschis, o culoare asociată cu sănătatea, liniștea și starea de bine.
  • Albastrul este culoarea care stimulează cel mai mult productivitatea, așa că l-ai putea folosi dacă ai o zonă în casă pe care o folosești ca birou, potrivit Freshome.

3. Plante în fiecare cameră

Poate credeai că plantele au un simplu rol decorativ în casa ta. Însă studiile, așa cum sunt cele citate de Ellison Chair in International Floriculture arată că plantele au efecte pozitive clare asupra noastră. Plantele ne îmbunătățesc concentrarea, scad nivelul de stres și șansele depresiei și ne ajută să ne simțim mai relaxați, mai calmi și mai liniștiți. De aceea, e bine să pui cel puțin o plantă în fiecare cameră din casa ta.

Dacă nu ești pasionată de horticultură, alege plante cât mai simplu de întreținut, așa cum sunt Dracaena, Cactusul de Crăciun, Sansevieria și Aloe. În baie, alege o plantă care tolerează mai bine umiditatea, precum feriga sau filodendronul.

4. Mai puține colțuri

Atunci când alegi mobilă pentru casa ta, optează în special pentru mobilă cu forme rotunjite și evită colțurile și unghiurile drepte. Un studiu prezentat de British Psychological Society indică faptul că majoritatea oamenilor preferă designul interior cu mobilă rotunjită, fără colțuri. Participanții la studiu au caracterizat-o ca fiind mai confortabilă, mai îmbietoare, mai relaxantă și mai liniștitoare. Prin urmare, e bine să iei forma mobilei în considerare și din acest punct de vedere atunci când îți schimbi masa, canapeaua sau rafturile.

5. Mai multă lumină

O locuință luminoasă nu este doar mai aspectuoasă, ci și oferă o stare mai bună locatarilor. Lumina naturală sprijină lupta împotriva depresiei și te poate ajuta să ai o stare de spirit pozitivă. Ca să beneficiezi de mai multă lumină naturală în locuință, este importantă alegerea perdelelor, dar și culorile pereților.

Poți opta pentru o combinație de perdele subțiri și draperii groase, ca să controlezi cât mai bine cantitatea de lumină naturală care intră în casă. Pereții în nuanțe deschise și adăugarea unor oglinzi ajută de asemenea la reflectarea luminii, oferind impresia unei locuințe mai luminoase.

Sursă foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
30 August 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri