Setari Cookie-uri

Avantajele și dezavantajele traiului într-un oraș mare

Mulți dintre cei care n-au locuit niciodată într-un oraș mare, dar au visat la asta, cedează în cele din urmă dorinței de a experimenta o altfel de aventură.

Să te muți într-un alt loc față de cel în care ai locuit toată viața poate fi o experiență captivantă, dar și stresantă, mai ales dacă alegi să pleci dintr-o localitate mică într-un oraș mare.

Mulți dintre cei care n-au locuit niciodată într-un oraș mare, dar au visat la asta, cedează în cele din urmă dorinței de a experimenta o altfel de aventură. Cu toate acestea, viața într-o metropolă nu este potrivită pentru toată lumea, iar mulți dintre cei obișnuiți cu traiul în comunități mici nu reușesc să se adapteze.

Aglomerația de pe străzi și din mijloacele de transport în comun, cladirile mari de birouri care par că domină orașul, posibilitățile nelimitate de distracție și serviciile medicale - iată câteva dintre avantajele și dezavantajele traiului într-un oraș mare.

Citește și:

Cheltuieli mai mari

Cheltuielile mai mari reprezintă unul dintre principalele dezavantaje ale traiului într-un oraș mare. Costul chiriilor și utilităților sunt, de regulă, mai ridicate în orașele mari. În plus, viața într-un astfel de loc presupune cheltuieli pentru transport, taxe de parcare, precum și costuri mai mari la multe dintre produsele alimentare.

Zgomot mai puternic

În general, nivelul de zgomot din marile orașe este mai mare decât în zonele mici. Numărul mai mare al oamenilor care îl populează și traficul rutier sufocant contribuie la intensitatea ridicată a zgomotului. De asemenea, trenurile și avioanele (dacă locuiești în apropierea gărilor și a aeroporturilor) sunt importante surse de zgomot.

Spațiu de locuit mai mic

Decizia de a părăsi o localitate mică pentru a te muta într-un oraș mare implică, în cele mai multe dintre situații, diminuarea spațiului de locuit. Cei mai mulți oameni care trăiesc în orașele mari locuiesc în apartamente sau garsoniere, care, în unele cazuri, sunt foarte mici. De asemenea, să ai o grădină sau o terasă în fața imobilului în care locuiești este un caz destul de rar, iar acest lucru implică costuri suplimentare.

Citește și:

Un alt dezavantaj al traiului în marile orașe îl reprezintă lipsa parcărilor. Este destul de greu să găsești un loc de parcare în apropierea casei tale, mai ales că oferta pentru cumpărarea sau închirierea unei locuințe nu implică, de regulă, și acest serviciu.

O ofertă bogată de locuri de muncă

Unul dintre principalele avantaje ale traiului într-un oraș mare este oferta bogată a locurilor de muncă. Într-un astfel de mediu îți poți găsi mai ușor un job la care pregătirea ta profesională să fie apreciată. De asemenea, salariile în orașele mari sunt mai consistente decât în localitățile mici.

Mai multe evenimente sociale și culturale

Evenimentele sociale și culturale sunt ca un magnet pentru cei care locuiesc în orașe mici. De la concerte și spectacole de teatru până la oferta bogată de locuri de distracții - astfel de evenimente pot cântări destul de mult în decizia de a abandona viața liniștită dintr-un oraș mic pentru agitația marilor orașe.

Citește și:

Viața socială activă

Oriunde te-ai muta vei întâlni oameni noi, dar experiența este diferită dacă alegi să locuiești într-un oraș mare. Acolo poți întâlni oameni din toate colțurile lumii, iar discuțiile și experiențele trăite împreună te pot ajuta să-ți formezi o altă perspectivă asupra vieții. Totodată, poți cunoaște persoane cu aceleași preocupări ca ale tale sau, din contră, cu interese diferite, dar care te pot ajuta să te dezvolți pe plan profesional și să te acomodezi mai ușor la noua ta viață.

Traiul într-un oraș mare nu este întotdeauna simplu, însă este provocator și, la fel ca orice schimbare, e nevoie de timp pentru a te obișnui cu noul mediu. Așadar, nu renunța dacă n-ai reușit să te acomodezi după primele zile, ci acordă o a doua șansă marelui oraș în care ai ajuns.

Citește și:

Foto: By BABAROGA, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 August 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.