Setari Cookie-uri

Top 5 cărți care ne ajută să vedem partea plină a paharului

În ultima vreme, gândirea pozitivă a devenit o modă. Selectând din viaţă numai emoţiile pozitive, căutând cu îndârjire să evităm disconfortul şi să obţinem fericirea, oare nu ne privăm pe noi înşine de o parte din propriile trăiri?

„Optimismul nu poate fi obţinut dând dintr-o baghetă magică, trebuie să îl cauţi, să munceşti pentru el, să îl doreşti. Pesimiştii pot deveni optimişti datorită cunoştinţelor precise pe care le avem astăzi despre psihologia optimiştilor şi, deci, şi despre mijloacele de a transmite eficient această atitudine, fără a nega însă problemele”, precizează Alain Braconnier, într-o perioadă în care avem cel mai mult nevoie de optimism și de speranță. Editura Trei vine în sprijinul cititorilor cu idei și titluri inspirate, în campania #CarteaCareTeAjută. Printre acestea, iată un Top 5 cărți care ne ajută să rămânem încrezători.

  1. „Optimismul inteligent” - Alain Braconnier

Această carte nu este o predică în favoarea optimismului ”, spune chiar autorul. Dincolo de autoamăgire, dincolo de „gândirea pozitivă”, naivă şi nerealistă, există un „optimism inteligent” care ne permite să rămânem lucizi, încrezători şi motivaţi, susţine psihiatrul francez Alain Braconnier. Pornind de la cercetări de ultimă oră din psihologia socială, autorul conturează portretul-robot al optimistului şi oferă cele mai bune căi pentru a deveni dintr-un fatalist un optimist bine temperat. Potrivit studiilor, cele trei caracteristici psihice ale optimistului sunt: anticiparea mai degrabă favorabilă a viitorului, evaluarea corectă a evenimentelor prezente ce trebuie gestionate şi un sentiment de „autoeficienţă”. Iar pentru a profita de avantajele sociale şi psihosomatice ale acestei atitudini încrezătoare, avem nevoie să redescoperim dragostea de viaţă şi încrederea în noi şi în ceilalţi, dezvoltate în timpul primilor ani de viaţă, argumentează autorul în cartea Optimismul inteligent.

Citește și:
  1. „Cum să-ţi construieşti fericirea. O psihologie a fericirii” - Christophe André

Despre fericire, vorbim şi gândim adesea prin prisma unui amestec de prejudecăţi tradiţionale şi recente: este un fel de „fata morgana” care se îndepărtează pe măsură ce ne apropiem de ea; dacă e totuşi de conceput realizarea fericirii, atunci ea nu poate consta decât în sacrificiul nostru, spre binele generaţiilor viitoare. Exponent al culturii occidentale, autorul francez Christophe André ne demonstrează convingător în cartea Cum să-ţi construieşti fericirea. O psihologie a fericirii că aceasta depinde, în mare măsură, de noi înşine, ne prezintă mijloacele pentru a o construi şi ne oferă chestionarele cu ajutorul cărora să ne apreciem gradul de fericire.

Citește și:
  1. „Partea luminoasă a părţii întunecate. De ce să fii complet şi cu bune, şi cu rele” - Todd Kashdan, Robert Biswas-Diener

În ultima vreme, gândirea pozitivă a devenit o modă. Selectând din viaţă numai emoţiile pozitive, căutând cu îndârjire să evităm disconfortul şi să obţinem fericirea, oare nu ne privăm pe noi înşine de o parte din propriile trăiri? Suntem fiinţe umane complexe, imperfecte, angelice şi machiavelice deopotrivă, nu doar nişte măşti cu zâmbetul pe buze. Reacţionăm adesea cu mânie, cu teamă, ne îndoim de propriile capacităţi sau recurgem la manipulare, agresivitate şi grandomanie pentru a ieşi din anumite situaţii. Bazată pe cercetări ştiinţifice recente, cartea Partea luminoasă a părţii întunecate. De ce să fii complet şi cu bune, şi cu rele ne arată cum aceste aspecte ale noastre mai puţin dezirabile ne ajută să fim mai adaptabili, să dăm un randament mai bun, să găsim soluţii la problemele cu care ne confruntăm. Alegând să ascundem sau să reprimăm acele părţi din noi pe care societatea tinde să le arate cu degetul, nu facem decât să renunţăm la resurse personale importante şi la bucuria de a fi noi înşine. Captivantă, scrisă cu umor, presărată cu multe exemple, această carte ne dovedeşte că nimic din ceea ce purtăm cu noi nu este de prisos.

Citește și:
  1. „Despre arta fericirii. 25 de lecţii pentru a învăţa cum să trăieşti fericit” - Christophe André

Pentru a fi fericit ai nevoie de bunăstare, de sănătate, de iubire, şi de câte şi mai câte, spunem adesea. Aşteptăm ca fericirea să ne fie dată din afară, de ceilalţi, de circumstanţe. Fericirea pare să fie astfel un viitor promis, o aspiraţie, niciodată o realitate. De aceea, o conştientizăm adesea de-abia după ce ne-a părăsit, mai mult ca pe un regret al volatilităţii sale.

Christophe André ne arată însă în cartea Despre arta fericirii. 25 de lecţii pentru a învăţa cum să trăieşti fericit că fericirea este o artă, şi chiar o „ştiinţă", fericirea se învaţă. În „lecţiile" sale, fiecare având drept pretext un tablou celebru, autorul ne ajută să pătrundem calitatea ei simplă, ce se regăseşte în viaţa de zi cu zi. „Nu ştiu să spun ce m-a atras către pictură: poate profesia mea de psihiatru, poate înclinaţia mea spre intimitate, poate interesul meu faţă de psihologie. Însă aş dori să vă provoc la această experienţă: uitaţi-vă la un tablou, priviţi-l în tăcere, lăsaţi pictura să vă vorbească, să-şi facă sălaş în voi”, precizează autorul.

Citește și:
  1. Seninătatea. 25 de povestiri despre echilibrul interior - Christophe André

Ne-ar plăcea să rămânem mereu senini… Dar viaţa ne tulbură apele, cum se întâmplă și acum, iar demonii noștri lăuntrici se trezesc: atunci devenim îngrijoraţi, ne pierdem speranţa, ne risipim. Prin cele 25 de istorioare și prin învăţămintele lor, cartea Seninătatea. 25 de povestiri despre echilibrul interior ne propune să înaintăm, în ritmul vostru, pe calea echilibrului și a seninătăţii. „Există astfel de zile când sufletul îţi este senin: te simţi cum nu se poate mai bine. Înlăuntrul tău, totul este limpede și calm. Nimic, absolut nimic nu îţi lipsește. Tot ce ai nevoie se află aici…"

Featured foto by Evgeny Atamanenko via Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Aprilie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.