Setari Cookie-uri

De ce curăţenia de toamnă este importantă pentru sănătatea ta şi a familiei tale

Curăţenia şi pregătirea pentru toamnă sunt mai importante decât ai fi putut crede iniţial.

Vara s-a sfârşit şi printre multele schimbări pe care le aduce toamna, se numără şi cele legate de pregătirea locuinţei pentru sezonul rece. În această perioadă a anului şi ţinând cont de contextul actual marcat de epidemia de COVID-19, cu siguranţă, atât tu, cât şi familia ta veţi petrece mult timp acasă. Acesta este motivul principal pentru care o curățenie generală de toamnă este o necesitate. Curățarea în profunzime a covoarelor, mobilelor, saltelelor şi a diferitelor spaţii este obligatorie şi importantă pentru sănătatea ta şi a celor dragi. Iată ce trebuie să ai în vedere.

Ultima şansă pentru reparaţii sau renovări

Primele săptămâni de toamnă sunt cel mai bun moment pentru a rezolva micile probleme din casă, care au fost amânate prea mult. Înainte de începerea ploilor şi a unei răciri accentuate, înainte de curăţenia generală, treci în revistă tot ce ai vrea să repari în casă: ţevi cu probleme, prize care nu funcţionează, scurgeri care se înfundă prea des, ferestre care nu se închid bine şi alte astfel de situaţii. De asemenea, este momentul pentru reamenajări, dacă ele există în planurile tale. Dacă ai idei noi, de exemplu, pentru amenajare baie, acum este momentul să le pui în practică, mai ales dacă ai probleme cu umiditatea sau mucegaiul, dat fiind că în sezonul rece astfel de situaţii se agravează.

Citește și:

Covoare, canapele, plăpumi şi saltele

Când începi curățenia generală de toamnă, o atenţie specială trebuie acordată covoarelor, canapelelor, plăpumilor, pernelor şi saltelelor. Acestea pot adăposti acarieni sau bacterii şi trebuie bine curăţate. Toate aceste obiecte acumulează firimituri, praf, celule moarte ale pielii și transpirație în timpul utilizării, aşa că ocupă-te serios de curăţarea lor. Covoarele, plăpumile şi pernele pot fi duse la curăţătorie, în timp ce saltelele si canapelele trebuie aspirate foarte bine şi curățate preventiv cu soluţii antiacarieni. Dacă ai draperii, perdele sau jaluzele, este un moment potrivit să le speli de tot praful acumulat pe timpul verii.

Bucătăria

La final de vară, şi bucătăria ta are nevoie de o curăţenie profundă. Treci în revistă tot ce ai prin dulapuri, aruncă orice fel de produse expirate sau pe care crezi că nu le mai foloseşti, curăţă bine toate electrocasnicele, precum şi faianţa şi gresia. Fii atentă dacă există spărturi în plăcile de faianță sau gresie - în care se pot acumula praf şi alte bacterii - dar şi la alte probleme care au nevoie de reparaţii speciale. Acesta este, de asemenea, un moment potrivit pentru a-ţi organiza cămara de toamnă şi pentru a pregăti congelatorul, dacă vrei să conservi astfel diferite fructe sau legume.

Citește și:

Baia

Baia este una dintre zonele din casă în care umiditatea poate provoca probleme serioase, mai ales legate de apariţia şi dezvoltarea mucegaiului. Dacă te confrunţi deja cu această problemă, aplică soluţii speciale şi verifică dacă peretele a fost afectat, caz în care va trebui să razi pereţii înainte de a aplica un tratament antifungic. Mucegaiul nu este doar inestetic şi o cauză a deteriorării mobilierului de baie, dar sporii săi sunt foarte periculoşi pentru sănătatea întregii familii.

Sistemele de încălzire şi ventilaţie

Aceasta este şi perioada în care se fac verificările la sistemele de încălzire, aşa că nu uita să urmezi toate indicaţiile pentru a te asigura că toate caloriferele din locuinţa ta sunt aerisite şi că se încălzesc bine. Dacă ai o centrală pe gaz, ar trebui să îi faci o revizie, în cazul în care nu ai făcut-o deja sau dacă programarea ta este în iarnă. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul sistemelor de ventilaţie.

Citește și:

Aşadar, curăţenia şi pregătirea pentru toamnă sunt mai importante decât ai fi putut crede iniţial. Dincolo de aspectele estetice, ne ajută să avem un mediu plăcut şi igienic în care să ne petrecem timpul şi să ne organizăm activităţile, atunci când vremea nu ne mai permite să stăm atât de mult în aer liber.

Sursa foto : pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Septembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.