Setari Cookie-uri

Cum alegem gresia și faianța pentru baie?

Design si aspecte tehnice de luat în calcul

Amenajarea băii este un pas important, mai ales pentru doamnele și domnișoarele care folosesc acest spațiu nu doar cu scopul igienizării, ci și pentru a-și acorda câteva minute, poate chiar ore, de relaxare și de efectuare a ritualurilor de infrumusețare.

Pentru ele, aspectul băii contează foarte mult, căci acesta contribuie la obținerii senzației de spa personal acasă. Bărbații însă acordă o atenție mai mică designului, fiind concentrați pe latura practică și tehnică a amenjării. Dacă femeile caută un model de gresie asemănător cu cel din amenajările din reviste, bărbații sunt interesați de proprietățile antiaderente ale gresiei.

Indiferente de sex, fiecare ar trebui să acorde o importanță deosebită caracteristicilor tehnice ale gresiei și faianței alese pentru baie. Exemplul de mai sus este foarte potrivit în acest contex – cum baia este un mediu în care procentul de umezeală este adesea crescut, este important ca modelul de gresie ales să aibă o rezistență crescută la alunecări, astfel încât siguranța proprietarului să nu fie pusă în pericol.

Citește și:

Din fericire există soluții care îmbină aceste două aspecte astfel încât să satisfacă, pe deplin, nevoile tuturor. Care sunt însă aspectele tehnice la care trebuie să fii atent și care sunt modelele în tendințe anul acesta, în materie de gresie și faianță pentru baie? Discutăm despre toate acestea în rândurile ce urmează.

Proprietățile tehnice ale gresiei de care trebuie să ții cont în procesul de achiziție

Investiția în gresie și faianță este pe o investiție termen lung. Rareori aceasta se schimbă, căci înlocuirea este un proces complex și complicat, care presupune alocarea unui buget insemnat și a unor resurse de timp și de energie semnificative. Deranjul ar fi prea mare.

Pentru a nu se ajunge aici, trebuie să alegi cu grijă, de la bun început, aceste finisaje. Din punct de vedere estetic, lucrurile nu sunt atât de complicate, căci vei ține cont de propriile preferințe. Din punct de vedere tehnic, lucrurile nu sunt atât de clare. Să vedem despre ce proprietăți este vorba:

Citește și:

·Rezistența la alunecare

Pentru a elimina riscul alunecării pe gresie când ieși de la duș, când speli pe jos sau când, din cauza umezelii crescute, la nivelul gresiei se adună stropi de apă, aceasta trebuie să fie poroasă, adică să aibă suprafață mată, în nici un caz lucioasă.

Gradul de rezistență la alunecare este indicat, pe fiecare pachet de gresie în parte, cu litera R, urmată de un număr cuprins între 9 și 13. Cu cât valoarea R este mai mare, cu atât aderența gresiei este mai bună. În general, pentru interior este suficient indicatorul R9, însă pentru baie, bucătărie, dușuri, spălătorii sau graje, se recomandă folosirea gresiei cu aderență medie, R10.

·Rezistența la zgâriere

Deși nu este un spațiu foarte predispus la zgârieturi, este imporant ca modelul gresiei alese pentru baie să aibă o rezistență crescută la astfel de șocuri, pentru ca atunci când se va monta mașina de spălat, de exemplu, sau diverse corpuri de mobilier, să nu apară astfel de urme ireparabile.

Citește și:

Această proprietate este reprezentată prin parametrul M0HS, care exprimă rezistența plăcii supuse unui astfel de test, la zgârieturile și inciziile provocate de diferite minerale numerotate crescător (de la 1 la 10 pe scala Mohs), în funcție de duritateitate. Numărul, parametrul atribuit plăcii de gresie supuse la test va fi cu o unitate mai mic față de numărul mineralului din scala Mohs care a zgâriat-o. Cu cât valoarea atribuită plăcii de gresie este mai mare, cu atât mai bună va fi rezistența acesteia.

·Rezistența la temperaturi crescute și la șocuri termice

Diferențele de temperatură sunt foarte frecvente în baie, mai ales atunci când apa de la duș este foarte fierbinte, iar gresia și faianța foarte reci. Este important ca modelul de gresie ales să aibă această rezistență, mai ales că în baie se folosește frecvente și apă extrem de fierbinte, pentru a îndepărta anumite pete rezistente de pe haine sau de pe obiectele sanitare, de exemplu.

Citește și:

Această proprietate se determină prin metoda EN 104, care presupune expunerea plăcii la variații foarte mari și buște de temperatură, în 10 cicluri consecutive de încălzire-răcire. Diferența de temperatură este considerabilă – de la 105 °C la 15 °C în fracțiuni de secundă.

·Rezisteța chimică

Această proprietate se traduce prin capacitatea gresiei de a rămâne intactă la contactul cu substanțele chimice, de tipul clorului, a soluțiilor de curățare puternice, a acetonei, a spirtului etc.

Este o caracteristică foarte importanta a plăcilor de gresie, mai ales a celor folosite în spații în care se utilizează astfel de substanțe chimice (bâi, bucătării, laboratoare chimice, hale etc). Metodele de determinare a coeficientului de rezistență chimică sunt diferite în cazul plăcilor smălțuite, față de cele folosite pentru plăcile nesmălțuite.

Citește și:

În primul caz, proba presupune expunerea plăcilor de gresie la acțiunea agenților chimici agresivi, de tipul acizilor și bazelor și a agenților care pătează (albastrul de metilen de exemplu). În funcție de rezultat, plăcile se încadrează în 5 categorii: AA (fără efecte vizibile), A (efecte foarte puțin sesizabile), B (variație netă a aspectului), C (suprafața originală dispare parțial), D (suprafața originală dispare complet).

În cazul plăcilor nesmălțuite, proba presupune imersia lor parțială în soluții de acizi, baze și alți agenți chimici pentru 28 de zile. Se compară ulterior cele două zone (cea imersată și cea neimersată) și se determină dacă produsul a fost sau nu atacat.

Aceleași proprietăți sunt valabile și în cazul faianței, la care s-ar putea adăuga rezistența la crăpare. Aceasta este esențială căci îți va permite să fixezi obiecte în perete, fără a crăpa integral placa de faianță.

Citește și:

Designul gresiei și al faianței – partea ușoară și frumoasă a procesului decizional

Așa cum spuneam și la început, este mult mai simplu să îți bazezi alegerea pe ceea ce ține de vizual, de frumos, de estetic, pentru că tot ceea ce trebuie să faci este să-ți lași preferințele și creativitatea să aleagă pentru tine.

Desigur, nu poți spune că ție îți place modelul x de gresie și modelul y de faianță și pur și simplu să le alegi pe acelea. Trebuie să ai în spate viziunea amenajării per ansamblu, ce trebuie să fie caracterizată de armonie, coerență, echilibru și eleganță.

Opțiunea pentru un model sau altul, din punct de vedere estetic, trebuie să aibă în vedere următoarele:

  • Crearea senzației de spațiozitate și luminozitate, acolo unde este vorba despre o baie de dimensiuni reduse;
  • Combinarea armonioasă a nuanțelor;
  • Intreținerea ușoară;
  • Potrivirea cu obiectele și accesoriile sanitare ce vor fi folosite.

Așadar, pentru o alegere inteligentă, combină aspectele tehnice cu preferințele tale în materie de design și investește inteligent în finisaje de care nu te vei sătura foarte curând.

Dacă vrei sfatul unor specialiști, care să te îndume și să îți prezinte cele mai actuale modele de gresie și faianță, recomandarea noastră este Delta Studio. Zecile de modele superbe de la branduri internaționale precum Kerama Marazzi, Keramyth, Porcelanosa, Coverlam etc, disponibile pe site-ul deltastudio.ro îți vor face alegerea ceva mai dificilă, dar nu-ți face griji, consultanții companiei te vor ajuta să alegi ce-i mai bine pentru tine.

Fă-le o vizită în showroom-ul din apropierea ta și lasă-te inspirat de ambientele expuse.

Vizionare placuta


Kudika
23 Octombrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.