Setari Cookie-uri

O lume la îndemână - Maylis De Kerangal

Stilul lui Maylis de Kerangal, de o vitalitate copleșitoare, îmbină tehnică și poezia, sensibilitatea și profunzimea intelectuală.

În spatele ușilor ornamentate de la numărul 30, rue du Metal din Bruxelles, douăzeci de studenți își încep ucenicia în arta picturii decorative - artă sarlatanilor și falsificatorilor, în care fiecare nod dintr-o scândură ascunde un secret și fiecare vinișoară dintr-un bloc de marmură spune o poveste.

Printre acești studenți se numără Kate, Jonas și Paula Karst. Împreună, într-un an de studiu care nu le lasă nici un răgaz, învață tehnicile de reproducere prin pictură a materialelor, fie acestea de origine animală, vegetală sau minerală, iar intensitatea acelei perioade - ore lungi petrecute în atelier, conversații, certuri, petreceri, povești de iubire - va cimenta o prietenie ce va dăinui mult timp după absolvire.

Citește și:

Pe Paula, inițierea în tehnica trompe l'oeil o va purta înapoi în timp, la amintirile din copilărie și mult mai departe, în epocile geologice când s-au format materialele pe care vrea să le stăpânească în cele mai fine detalii. De la institutul bruxellez unde-și începe studiile până la studiourile române Cinecitta și, în cele din urmă, peșterile de la Lascaux, experiențele acumulate de Paula vor transcende artă, dezvăluind treptat ceva din lumea ei interioară și dorințele secrete, de neatins ale inimii sale.

"Kerangal este o maestra a bildungsromanului metafizic. [...] O poveste captivantă despre vocație, descoperire și dragoste. [...] Autoarea echilibrează senzualitatea adusă la apogeu cu reflecția profundă într-o narațiune omniscientă și rafinată. [...] Drama această cu dimensiuni fluide, subtil proustiana, sexy și elegantă, înglobând disciplină și pasiunea, imitația și imaginația, este o încântare pentru minte și simțuri deopotrivă."-Booklist

Citește și:

"Stilul lui Maylis de Kerangal, de o vitalitate copleșitoare, îmbină tehnică și poezia, sensibilitatea și profunzimea intelectuală."-Le Monde des Livres

Cartea este disponibila pe Elefant.ro

Vizionare placuta


Kudika
1 Aprilie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.