Setari Cookie-uri

5 piese de Teatru Radiofonic de ascultat in orice moment al zilei

Teatrul Radiofonic este o arta aparte, prea putin apreciata si pusa in valoare- dupa parerea mea. Aceste piese sunt perfecte, combinatii reusite intre comedie si tragedie si pot fi ascultate atat dimineata la cafea, cat si seara dupa cina.

Teatrul Radiofonic este o ramură aparte a artelor spectacolului. Acesta transpune ascultătorul într-o lume deosebit, plină de creativitate. Teatrul Radiofonic ar trebui încorporat în viețile noastre de zi cu zi, la fel cum ascultăm o melodie în vogă pe YouTube, cum dăm scroll pe Instagram sau pe TikTok.

Mulți oameni au impresia că aceste gen de tearu se adresează exclusiv pasionaților sau intelectualilor, celor care au citit munți de cărți și care merg la teatru de câte patru ori pe săptămâna. Greșit ! Teatru radiofonic, ca orice alt post de radio (fie el sport, cultură, știri de ultimă oră sau muzică) este pentru toată lumea.

Acestea sunt cinci piese de teatru radiofonic pe care le puteți asculta în orice moment al zilei și alaturi de orice companie :

Citește și:
  1. ‘Femeia, basm pentru oameni mari’ de Tudor Mușatescu

Tudor Mușatescu este unul dintre cei mai iubiți și apreciați dramaturgi români din toate timpurile. Stilul luise parcurge ușor, comicul este prezent negreșit, iar personajele sunt frumos conturate spre mulțumirea tuturor spectatorilor, telespectatorilor sau ascultătorilor.

‘Femeia, basm pentru oameni mari’ prezintă două personaje atipice- Nini și Dan, căsătoriți din dragoste. Problemele unei căsnicii și infidelitatea unui bărbat sunt punctele cheie ale piesei. O comedie în adevăratul sens al cuvântului. El o înșală, ea știe, însă se iubesc până la stele și înapoi.

Cum o fi asta ?

  1. ‘Două Loturi’ de Ion Luca Caragiale

Nimeni nu se poate numi român până nu îl citește sau îl ascultă pe Caragiale. I.L Caragiale a fost cel mai mare dramaturg român ce a scris și pus în scenă zeci, poate chiar sute de spectacole. Pe lângă îndrăgitele sale piese de teatru, Caragiale a scris nuvele și schițe. Printre aceste nuvele se numără ‘Două Loturi’ : Domnul Lefter cumpără două bilete la loto cu bani împrumutați. Bilete se dovedesc a fi câștigătoare, însă protagonistul reușește să le rătăcească dând startul acțiunii uneia dintre cele mai comice nuvele ale iubitului dramaturg.

Citește și:

  1. ‘Gaițele’ de Alexandru Kirițescu

Gaițele…un spectacol excepțional ! Țin minte și acum când l-am văzut prima dată la teatru. Jucau doamna Florina Cercel și doamna Ileana Stana Ionescu. Femei de excepție !

Varianta radiofonică este una splendinda, perfectă de ascultat într-o după amiază de duminică alături de grupul vostru de gaițe.

Conflictul piesei se poartă în interiorul ‘clanului’ Duduleanu . Generația veche, cele trei surori, și generația nouă se bat cap în cap în drame conjugale.

  1. ‘Căsătorie cu de-a sila’ de Moliere

Trecând un pic pe celălat mal, la clasici avem ‘Căsătorie cu de-a sila’ de celebrul și, dacă mi se permite, inegalabilul Moliere. Acțiunea îi aduce împreună pe Dorimena- o tânăra superbă, dar săracă și un nobil bătrân și incredibil de bogat.

Citește și:

Dorimena este îndrăgostită nebunește de iubitul ei, însă nobilului i-a picat cu tronc. Iar acesta va face tot ce îi stă în putință să le împiedice căsătoria.

  1. Nea Marin, Amza Pellea

Ieșim din tipare cu ultima recomandare a acestei liste. Amza Pellea a fost și sunt sigură că va rămâne, unul dintre cei mai iubiți actori ale tuturor timpurilor, iar rolul său- Nea Marin este un deliciu și o plăcere până în ziua de astăzi.

Așa că, am să va las cu zâmbetul pe buze deoarece nu există altă variantă alături de Amza Pellea.

Pentru cei interesați sau curioși, AICI aveți programul postului de Teatru Radiofonic găzduit de Radio România.

Vizionare placuta


Cătălina este cel mai nou și tânăr redactor Kudika, acoperind zonele de Travel, Artă și Cultură. Cătălina este pasionată de teatru și cinematografie, de cinci ani este membru activ al...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.