Setari Cookie-uri

Cum să îți amenajezi bucătăria în stil rustic

Amenajate în stil rustic, bucătăriile vor fi o veritabilă oază de calm și relaxare, fără să piardă nimic din funcționalitatea celor moderne

Bucătăria este zona care poate fi amenajată în stiluri foarte diverse, dar una dintre cele mai plăcute alegeri este, de departe, stilul rustic. O astfel de amenajare are câteva elemente caracteristice de care trebuie să ții seama pentru ca scopul urmărit să fie atins.

Materiale naturale

Ideea de rustic este automat asociată cu materialele naturale, astfel că piatra, cărămida și lemnul trebuie utilizate pentru a defini stilul urmărit. Dacă piatra naturală și cărămida sunt alegeri excelente pentru podele și decorul pereților, lemnul, care este unul dintre elementele principale, trebuie folosit intens pentru mobilier. Blatul, masa, dulapurile de bucătărie și scaune de bucatarie cu picioare de lemn sunt esențiale pentru un decor rustic reușit.

Alege piese de mobilier din lemn natur, fără finisaje elaborate, și optează pentru un stil unitar. Poți pune în evidență caracteristicile amenajării alegând o formă rustică pentru scaunele de bucătărie, cu atât mai mult cu cât acestea sunt vizibile și pot juca și rolul de element de decor. În plus, sunt foarte rezistente, au prețuri avantajoase și sunt foarte simplu de întreținut.

Citește și:

Culori neutre și accente calde

Alege monotonia cromatică și tonurile calde ale pământului, pietrei și lemnului și scoate-le în evidență prin accente de culoare intense și vii. Este modalitatea cea mai eficientă pentru a îmbina detaliile pieselor de mobilier și a le da un aer unitar. La fel de utile sunt și combinațiile între culorile neutre, precum alb sau bej și maro, și cele calde, care energizează, precum roșul, portocaliul și galbenul.

Una dintre regulile pe cât de importante, pe atât de simplu de respectat este aceea a echilibrului dintre detaliile pieselor de mobilier și culori. Mobilierul cu multe ornamente se asociază cu finisaje generale simple și culori de accent din aceeași paletă cromatică și invers. Mobilierul simplu, în culori neutre, trebuie asociat cu nuanțe de accent. Combinațiile care respectă aceste limitări vor lăsa spațiul aerisit fără să-l aglomereze și vor pune în evidență ansamblul general al amenajării, dar și fiecare element în parte.

Citește și:

Detaliile importante

Se spune că tonul face muzica. În cazul amenajării în stil rustic, detaliile sunt cele mai importante.

Când alegi mobilierul, ține cont ca acesta să aibă un aer robust, dar simplu, din materiale naturale, cu linii curbe, elemente metalice la vedere și inserții din sticlă. O parte din farmecul inegalabil al pieselor de mobilier în stil rustic este posibilitatea de a etala obiecte, fie că este vorba despre ceramică, sticlă sau lemn. O piesă de mobilier de tip vitrină sau dulapurile cu uși din sticlă sunt alegeri perfecte.

O masă din lemn masiv va transforma radical aspectul bucătăriei și devine piesa centrală a camerei, cu atât mai mult cu cât va fi asociată cu scaune cu formă de inspirație rustică, cu picioare din lemn, eventual din categoria practică a celor stivuibile. Nu ezita să folosești pentru blat piatră, marmură și alte materiale naturale, pentru că acestea sunt cele care dau aerul rustic.

Citește și:

Dacă se poate, folosește cu încredere depozitare deschise. Nu trebuie să fie identice cu restul pieselor de mobilier, eventuala notă discordantă oferind variație și personalitate. Folosește lemn vechi, fier forjat, obiecte antichizate, email și sticlă.

Nu omite implicarea podelelor în amenajarea generală. Alege un model de gresie care să imite bine piatra sau lemnul. Folosește covorașe tradiționale cu modele simple și culori pale. Renunță la orice elemente de decor pentru pereți, pentru a nu încărca inutil amenajarea, alege albul luminos pentru pereți și adaugă plante în ghiveci. Pe acestea din urmă alege-le cu atenție pentru a fi parte din ansamblu, fără să facă notă discordantă. O tufă de ardei iuți în ghiveci, trandafiri pitici si violete de Parma sau vase cu cimbru și salvie sunt mai potrivite decât orhideele!

Citește și:

Electrocasnicele și alte elemente moderne

Nu este greșit dacă vei completa amenajarea rustică cu electrocasnice moderne. Secretul pentru ca toate acestea să se îmbine plăcut, din punct de vedere vizual, este să alegi o culoare potrivită pentru electrocasnice și mereu aceeași gamă de produse. Limitând variațiile de design ale acestora le vei putea integra în decorul rustic din bucătărie.

Inoxul este bine venit, la fel și cel care imită cuprul, dar și electrocasnicele colorate. Dacă este posibil, alege-le pe cele care au forme vintage, dar nu le căuta neapărat. Alege baterii pentru chiuvete cu modele care să se integreze în decor, fără a pierde din funcționalitate. În fapt, niciunul dintre elementele din acest tip de bucătării nu trebuie să facă rabat la eficiență.

Citește și:

Bucătăriile rustice sunt confortabile și induc o stare de calm și relaxare. Este bine de știut că elementele în stil rustic se asociază foarte bine cu stilul industrial, dar pot fi adăugate în orice bucătărie, indiferent de tipul amenajării, exact cu scopul de a o face mai primitoare.

Sursă foto: Shutterstock.com

https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/interior-kitchen-vintage-rustic-style-wooden-1848156985

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.