Setari Cookie-uri

5 Filme romanesti pe care nu le poti rata!

De obicei publicul si marii consumatori de filme evita filmele romanesti din motive cat se poate de intemeiate. Insa, daca v-as spune ca sunt filme romanesti (vechi sau mai recente) de exceptie? Iata cinci dintre ele:

Știu toate motivele pentru care românii nu vor să vadă filmele românești și pentru care rupem Netflixul în două și preferăm să vedem un serial turcesc sau vreo dramă franțuzească decât filmele noastre. Cu toate că sunt de acord cu imperfecțiunile lor, cu toate că înțeleg și empatizez cu publicul și telespectatorii, mai trag speranță că vom putea schimba ceva!
Astăzi mă gândesc să vă povestesc despre 5 filme pe care le iubesc și pe care le-aș vedea dimineață, prânz și seara. Am ales genuri diferite, epoci diferite pentru a fi pe gustul tuturor.
Așa că, să nu mai tragem de timp și s-o luăm din loc!

1. Moromeții (1987)
Primul film Moromeții, regizat de Stere Gulea, după romanul cu acelasi nume semnat Marin Preda este o capodoperă a cinematografiei românești. În rolurile principale îi avem pe iubiții actori Victor Rebengiuc, Florin Zamfirescu, Dorel Vișan și mulți alții.
Filmul prezintă povestea familiei Moromete. Din cauza unor schimbări sociale și ale problemelor legate de bani, familia începe ușor-ușor să se destrame. Singurul care face tot ce îi stă în putere pentru a ține familia tradițională la un loc este Ilie Moromete, capul familiei.

Citește și:

2. Un pas în urma serafimilor (2017)
Un pas în urma serafimilor a fost primul film pe care eu l-am văzut și în urma căruia am spus 'Deci se poate, domne'. Lungmetrajul este cu adevărat reușit, prezentând o problemă de-a dreptul atipică pentru o productive românească: Corupția și oportunismul ce conduc Seminarul Teologic.

Tânărul Gabriel ce își dorește să urmeze calea teologie, se înscrie la instituție și cu o fervoare și un entuziasm nemaipomenit trece pragul Seminarului Teologic. Însă, la foarte scurt timp, Gabriel dă nas în nas cu lucruri pe care nici nu și le-a putut închipui: răutate, șantaj și lucruri murdare.
În rolurile principale îi putem vedea pe Ștefan Iancu și Vlad Ivanov.

3. Minte-mă frumos (2012)
Minte-mă frumos este, cred eu, cea mai reușit comedie romantică românească. Diana Dumitrescu și Andi Vasluianu fac un cuplu superb și scot la suprafață un umor de cea mai bună calitate.
Astfel, povestea ni le prezintă pe Dana și Oana, cele mai bune prietene și colege de apartament. Cum era de așteptat, cele două se găsesc la poli diametral opuși atât din punct de vedere fizic cât și al personalității.
Cu toate astea, Oana cunoaște un băiat pe Facebook de care se îndrăgostește, însă timiditatea o ține în loc. Așa ajunge Dana să se întâlnească cu tip.
Însă, ce se întâmplă când nici tipul nu e de fapt cine ar trebui să fie?

Citește și:

4. Cel mai iubit dintre pământeni (1993)
Revenind în anii '90, Cel mai iubit dintre pământeni este o emblemă a profesionalismului și un exemplu pozitiv printre toate filmele românești.
Filmul este regizat de Șerban Marinescu după romanul celebrului autor Marin Preda. În rolurile principale îi avem pe Ștefan Iordache, Dorel Vișan, Gheorghe Dincă și Maia Morgenstern.
Aceste nume sonore ale filmului și teatrului românesc, reușesc să spună povestea lui Victor Petrini, un profesor de filozofie deosebit de inteligent ce este închis în urma unei acuzații false. Acțiunea se petrece în perioada comunistă și este întregită de imagini sumbre și dure.
Această dramă este superb realizată și, dacă ar fi să mă întrebați, este un film ce nu poate fi ratat!

Citește și:

5. Complet Necunoscuți (2021)
Și-am încălecat pe-o șa.. Dar n-am încheiat pentru că vreau neapărat să vorbim despre acest film: Complet Necunoscuți.
Acest film va rula în cinematografe începând cu data de 24 septembrie și trebuie să mergeți să-l vedeți pentru că presimt că va fi o comedie minunată!

"Cină, 7 prieteni, un joc periculos: toate telefoanele stau pe masă, toate notificările, mesajele, mailurile, vor fi citite cu voce tare, toate apelurile primite vor fi puse pe difuzor. De aici... Totul o ia razna."

Poza de coperta PR Image Factory/Shutterstock

Vizionare placuta


Cătălina este cel mai nou și tânăr redactor Kudika, acoperind zonele de Travel, Artă și Cultură. Cătălina este pasionată de teatru și cinematografie, de cinci ani este membru activ al...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.