Setari Cookie-uri

5 sfaturi pentru a prelungi durata de viață a hainelor tale

Pentru a oferi hainelor tale cea mai bună viață posibilă, trebuie să adopți câteva obiceiuri bune. Descoperă mai jos cinci sfaturi pentru a prelungi durata de viață a hainelor tale

Prelungirea duratei de viață a obiectelor tale vestimentare are legătură, în primul rând, cu adoptarea unor bune obiceiuri. De la felul în care sunt spălate până la modul în care sunt depozitate, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să descoperi și să adopți anumite gesturi pentru a le oferi hainelor tale preferate o viață mai lungă.

1. Respectă instrucțiunile de pe etichetele hainelor

Este binecunoscut faptul că spălarea necorespunzătoare poate deteriora anumite țesături. Așadar, verifică întotdeauna etichetele hainelor tale, durează 10 secunde și poți evita astfel unele greșeli ireversibile. Tipărește un tabel cu aceste simboluri și semnificația lor, amplasează-l undeva lângă masina de spalat, pentru a putea arunca o privire asupra lui atunci când, de exemplu, vrei să știi la ce temperatură se pot spăla anumite haine. Dacă nu este specificat acest lucru, se recomandă spălarea la 30°C, fără o stoarcere prea puternică. De reținut ar fi că, uneori, spălarea manuală poate dăuna anumitor țesături, cum ar fi puloverele sau tricourile, în comparație cu spălarea lor la mașină. Într-adevăr, frecarea și stoarcerea repetată tind să uzeze mai repede fibrele.

Citește și:

2. Alege un detergent bun

Mulți detergenți din comerț au în compoziția lor substanțe chimice sintetice și parfumuri. Chiar dacă vor conferi hainelor un miros puternic și „curat”, aceștia vor degrada starea și calitatea țesăturilor pe termen lung. Din fericire, este posibil să achiziționezi detergent de rufe ecologic, care respectă mai mult mediul. Și te asigurăm că spală foarte bine. Trebuie doar să te dezobișnuiești de mirosurile artificiale care nu sunt, totuși, și o garanție a curățeniei.

3. Alege modul potrivit de spălare

Spală hainele întoarse pe dos și nu uita să închizi eventualele fermoare. Aceste simple lucruri ajută la protejarea fibrelor din țesături de acțiunea tamburului mașinii de spălat. Nu uita să speli întotdeauna hainele noi înainte de a le purta. Sortează mereu rufele pe culori, dar și pe texturi, pentru a evita deteriorarea lor. Evită supraîncărcarea mașinii de spălat. Acest lucru nu doar deteriorează țesăturile, dar vei avea și haine prost spălate. Pentru lucrurile delicate, de exemplu, lenjeria de corp, este indicată spălarea lor în săculeți speciali, pentru a proteja fibrele fragile.

Citește și:

4. Optează pentru uscarea la aer

Pentru a evita deteriorarea fibrelor hainelor, cea mai indicată este uscarea naturală, la aer. De reținut că hainele colorate nu trebuie să fie expuse direct la soare, pentru că se vor decolora. Doar lenjeria și hainele albe pot fi uscate în acest mod. Dacă locuiești într-un spațiu mic și utilizarea uscătorului este inevitabilă, verifică etichetele hainelor tale pentru a te asigura că pot fi uscate în acest mod. În caz contrar, evită uscătoarele de rufe, mai ales pentru hainele din lână, mătase sau cele care sunt decorate cu perle sau strasuri.

5. Depozitează hainele în mod corespunzător

Între un sezon și altul, hainele vor petrece mult timp în dulapurile noastre. Nepurtate timp de câteva luni și dacă nu sunt depozitate corespunzător, pot fi atacate de molii sau pot căpăta mirosuri neplăcute. Folosirea cutiilor de depozitare din material textil este un mod ideal de a proteja și de a menține forma articolelor de îmbrăcăminte, mai ales în cazul tricotajelor și puloverelor mai groase. Nu atârna tricourile pe umerașe, acestea tind să se deformeze, iar fibrele se vor slăbi. Împăturește-le și stivuiește-le pe rafturile sau în sertarele dulapului tău. Este, de asemenea, mai bine să optezi pentru un aparat de călcat vertical cu abur în locul unui fier de călcat, pentru că protejează mai bine fibrele și forma hainelor. Folosirea unor umerașe de calitate, din lemn, cu colțuri rotunjite, sau îmbrăcate în material textil, în locul celor de metal sau cu cleme, ajută la păstrarea hainelor într-o formă optimă.

Citește și:

Așadar, urmează instrucțiunile de spălare, folosește detergenți naturali și usucă hainele într-un mod adecvat. Sunt simple acțiuni care vor prelungi durata de viață a obiectelor tale de îmbrăcăminte și care vor reduce în același timp amprenta ta ecologică.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
14 Septembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.