Setari Cookie-uri

Ritualul superb de nuntă din Țara Oașului: Femeile din sat oferă protecție magică miresei

O imagine superbă a acaparat internetul. Un ritual de nuntă, vechi de secole, a prins viață în Țara Oașului. Tradițiile de nuntă s-au împletit frumos cu modernitatea prezentului, iar tinerele femei parcă sunt zeițe prinse într-un dans etern al vieții.

Țara Oașului este una dintre cele mai vizitate zone din România datorită farmecului aparte din acea zonă. Punct de interes major al țării, zona Oașului se remarcă prin tradiții bine împământenite printre localnici, dar și prin peisajele naturale impresionante.

Tara Oașului este o zonă cu totul specială, aflată în nordul Transilvaniei și este alcătuită din Depresiunea Oașului, Munții Oas și Munții Gutâi. Unicitatea zonei face ca, anual, mii de turiști să ajungă în acea parte de nord a țării.

Farmecul zonei îl constituie unicitatea tradițiilor păstrate din moși strămoși și respectarea cu sfințenie a tuturor ritualurilor la diferite sărbători.

Un eveniment deosebit pentru localnici este nunta tinerilor, iar aici tradițiile abundă de acte rituale și gesturi care nu mai pot fi văzute în altă parte a țării. Una dintre aceste practici este acea a "vrăjitoarei". Aceasta primește de la viitorul mire sau mireasa un obiect de-al celei sau celui cu care urmează să se căsătorească. "Vrăjitoarea" descântă obiectul, după care îl înțeapă cu ace de gămălie pentru a-i opri dorința celuilalt de a râvni o altă fată sau un alt băiat.

Citește și:

Tradițiile din Țara Oașului sunt speciale și merită să fie cunoscute

La blouse roumaine, comunitatea care a readus IA în actualitate, generând una dintre cele mai importante mișcări culturale românești din ultimii ani, fiind cea care a creat "Ziua Universală a Iei" prezintă un moment superb, surprins impecabil de fotograful Remus Tiplea.

Femeile din sat se strâng toate în jurul miresei, intr-o îmbrățisare colectivă menită să îi ofere celei care pășește pe un drum nou protecție, putere și siguranță.

Proiectele și evenimentele viitoare ale asociației culturale "La Blouse Roumaine" pot fi urmărite atât pe pagina oficială de Facebook, cât și pe Instagram.

Citește și:

Sursă foto: Prima pagină The Chosen/Shutterstock

Vizionare placuta


Pasionata de tot ce inseamna comunicare, scris si carti bune, m-am reorientat catre pasiunile mele dupa ce magia nasterii unui copil s-a produs si in cazul meu. Kinetoterapeut la baza, tehnician...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.