Setari Cookie-uri

Cum alegi iluminatul potrivit pentru fiecare cameră din locuința ta

Iată câteva idei inspirate!

Elemente decorative în sine, corpurile de iluminat pot pune în evidență fiecare detaliu al camerei, cu finețe și eficiență. Plafoniere, lumini suspendate, pendule, spoturi, aplice de perete, lămpi de podea sau veioze, există o mare varietate care se adaptează tuturor dorințelor și nevoilor tale. Într-adevăr, fiecare încăpere are nevoie de o iluminare specifică, în funcție de activitățile pe care le desfășori acolo. Iată câteva idei care te pot ajuta să alegi iluminatul potrivit pentru fiecare cameră din locuința ta.

Oferă confort camerei de zi, cu o iluminare mixtă

În sufragerie, trebuie să te gândești la confortul vizual și să mizezi, cu moderație, și pe iluminarea ambientală. Astfel, pe lângă o suspensie sau un pendul, poate fi interesant să alegi și aplice pentru pereți, care vor evidenția culoarea acestora, dar și a tablourilor existente.

Citește și:

Instalarea unui lampadar contribuie la iluminatul general, dar aduce și o notă decorativă atmosferei. În ceea ce privește lămpile de masă, acestea creează puncte de lumină complementare și oferă o tușă de căldură și intimitate camerei.

Însă sursa principală de lumină este cea din tavan, fie ea o suspensie, un pendul sau un candelabru. Așadar, pentru camera de zi, alege o sursă de lumină care este:

  • ușor de integrat în orice stil de design interior;

  • ușor de montat, dar și de întreținut;

  • realizată din materiale durabile;

  • convenabilă ca preț.

De asemenea, ca alternativă la clasicele candelabre și lustre, mizează pe o variantă de pendule moderne pentru living, pentru o sufragerie iluminată corespunzător și cât mai estetic cu putință.

Gătește mai ușor cu sursa potrivită de lumină pentru bucătărie

În bucătărie, alegerea iluminatului nu se face ușor. Este un loc unde vei pregăti masa, așadar, o sursă de iluminare direcțională este esențială. Pentru a evita zonele întunecate, lumina trebuie să fie deasupra blatului de lucru, nu în spatele tău.

Citește și:

Dacă ai o insulă de bucătărie, o suspensie de tavan amplasată deasupra acesteia va oferi lumina necesară pentru a găti. De asemenea, este o opțiune ideală, pentru că va permite crearea unei lumini calde, bine distribuite. Evident, sursa de lumină depinde de configurația bucătăriei, dar este esențial să fie mereu una direcțională.

Pentru zona de luat masa, optează pentru o sursă de lumină mai intensă. Nu doar că vei mânca în acea zonă, dar masa poate fi folosită și pentru a munci, așadar, trebuie să fii pregătită să adaptezi atmosfera creată. În acest sens, poți opta pentru sistemele de iluminare cu variator de luminozitate. De altfel, acestea sunt o alegere potrivită și pentru living.

Creează o ambianță plăcută în baie, cu lumină direcțională

Alegerea unei surse de lumină pentru baie necesită și ea o atenție specială. Dacă aici nu există o sursă de lumină naturală, ai nevoie de un punct de lumină pentru întreaga baie, precum și de una direcțională, mai puternică, în dreptul oglinzii.

Citește și:

Dușul nu ar trebui neglijat, iar montarea spoturilor este binevenită. Ai grijă la amplasarea lor, pentru a nu interfera cu dușul. Cel mai bine este să le instalezi aproape de perete, astfel încât lumina lor să se reflecte pe faianță.

Oferă intimitate și confort dormitorului, cu o iluminare caldă

În dormitor, suntem obișnuiți să alegem un corp în centrul tavanului camerei. Conform arhitecților de interior, acesta are o funcție mai degrabă decorativă, pentru că în acest spațiu avem nevoie de un iluminat mai cald, discret și confortabil, de obicei, realizat prin alegerea unor veioze pentru noptiere.

Optează pentru puncte de lumină răspândite prin toată camera, pentru a avea suficientă iluminare. Joacă-te cu sursele de lumină, oferă căldură dormitorului tău alegând nu doar veioze sau lampadare de podea, ci și ghirlande luminoase sau lumânări parfumate.

Citește și:

Lumină direcțională, indirectă, difuză, lustre, lampadare, suspensii. Poate părea dificil de navigat printre toate aceste surse variate de lumină. Cu toate acestea, o bună iluminare a interiorului este la fel de importantă precum amenajarea și decorarea acestuia, iar cu imaginație si inspirându-te din ideile de mai sus, îți poți transforma locuința într-un spațiu primitor și confortabil.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
9 Ianuarie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.