Setari Cookie-uri

Cum alegi mașina potrivită? Criterii pe care să le iei în considerare atunci când faci o achiziție auto

Achiziția unei mașini este o etapă importantă și ar fi bine să te informezi temeinic.

Dacă te-ai săturat de transportul în comun, iar permisul zace uitat printr-un sertar sau dacă actuala mașină nu mai este pe placul tău, atunci ar fi timpul să iei în calcul o sesiune de shopping la alt nivel. Achiziția unei mașini este o etapă importantă și ar fi bine să te informezi temeinic înainte de a lua o decizie, pentru a fi sigură că ai ales mașina potrivită.

Iată la ce trebuie să fii atentă înainte de achiziție, pentru a alege o mașină care să se ridice la nivelul așteptărilor tale.

De unde pornești căutările?

În primul rând, trebuie să îți stabilești un buget orientativ, iar în funcție de acesta, să te gândești dacă îți dorești o mașină nouă sau dacă ai fi dispusă să-ți încerci norocul cu o mașină second-hand.

Citește și:

Dacă în ultima vreme nu ai consultat lista de prețuri pentru mașinile noi, o să fii surprinsă să afli că poți găsi oferte avantajoase la dealerii autorizați sau la reprezentanțe. Pe de altă parte, cu același buget îți poți permite mărci străine consacrate, superioare și din punctul de vedere al dotărilor, dar la mâna a doua. Însă, este posibil să nu fii nevoită să cauți prea departe mașina care să-ți satisfacă cerințele. Dacia a fost desemnată „Mașina anului 2021” de către Asociația Presei Auto din România, iar noul model Dacia Stepway este versatil și spațios și s-ar putea să se încadreze la fix în bugetul pe care ți l-ai propus.

Trebuie să știi însă că, de multe ori, alegerea unei mașini second-hand ține de noroc și trebuie să ai în vedere că este posibil să ai parte de surprize neplăcute la scurt timp după achiziție. Există opțiunea de a verifica online istoricul masinii care te interesează, așa că ar trebui să aprofundezi acest subiect pentru a evita pe cât posibil o achiziție care să te dezamăgească.

Citește și:

Energie verde sau combustibil convențional?

Dacă întreținerea mașinii este un factor pe care îl ai în vedere, atunci ți se potrivește mai bine o mașină electrică. Având în vedere modul de propulsie, nu va trebui să îți faci griji cu privire la schimbarea uleiului, a bujiilor sau gradul de uzură al distribuției. Iar dacă mașina va deservi doar deplasările prin oraș sau drumețiile ocazionale, atunci o mașină electrică pare să fie alegerea potrivită.

Totuși, în ciuda reducerilor de preț și a ofertelor actuale, mașinile electrice nu sunt foarte accesibile din cauză că nu au apărut de foarte mult timp pe piață, iar tehnologia încorporată este încă nouă și în continuă dezvoltare. Pe de altă parte, în eventualitatea în care apare o problemă de funcționare, poți fi sigură că o mașină ce utilizează combustibili convenționali va fi mai ușor de reparat și cu siguranță costurile vor fi mai mici.

Citește și:

Cât de sigură este mașina pe care ți-o dorești?

Un alt aspect căruia trebuie să-i acorzi atenție înainte de a achiziționa o mașină îl reprezintă siguranța conducătorului și a pasagerilor. Dincolo de preferințele în materie de culori sau design, nivelul de siguranță pe care îl oferă o mașină este un punct foarte important de bifat în evaluarea unei mașini.

Întotdeauna este de preferat acest aspect, oricât de mult te-ar atrage culoarea sau interiorul unei mașini. O mașină bine cotată din punctul de vedere al siguranței îți va oferi încredere, mai ales dacă ești la început de drum cu permisul de conducere.

De ce dotări ai cu adevărat nevoie?

Chiar dacă nu intenționezi să conduci ore în șir zilnic, confortul la volan este foarte important. Aerul condiționat este o dotare obligatorie. Nu vei putea rezista fără AC în după-amiezile de vară, când te întorci de la job și se circulă bară la bară. De asemenea, asistența la parcare îți va fi de mare folos prin oraș, când va trebui să parchezi în locuri înguste, așa că nu uita să treci această dotare pe listă. Și, pentru că este în gena noastră, a femeilor, să avem lacune la capitolul orientare, ar fi ideal ca mașina pe care o alegi să aibă un sistem de navigație integrat. Te-ar scuti de mulți nervi și scuze inventate atunci când întârzii pentru că ai greșit strada.

Citește și:

De la rentabilizare la design și siguranță, alegerea unei mașini care să ți se potrivească poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă nu știi prea multe despre domeniul auto. De aceea este important să te documentezi serios înainte de a lua o decizie și să stabilești care sunt așteptările pe care le ai de la viitoarea mașină.

Ce alte criterii consideri că sunt importante pentru achiziția unei mașini?

Sursa foto: Freepik.com

Vizionare placuta


Kudika
23 Ianuarie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.