Setari Cookie-uri

De ce este importantă sterilizarea animalului de companie?

De ce e importantă această operație?

În general, sterilizarea animalelor de companie este recomandată chiar în primul lor an de viață, această intervenție medicală având multiple avantaje asupra stării lor de sănătate. Chiar dacă unele persoane se tem pentru siguranța animalelor lor de companie, procesul de sterilizare are riscuri minime, iar gradul de durere este unul redus. De altfel, multe animale de companie sunt externate chiar în aceeași zi, cu recomandarea de a se respecta indicațiile post-operatorii.

Ce este operația de sterilizare?

Operația de sterilizare reprezintă o intervenție chirurgicală prin care este stopată capacitatea de reproducere a animalelor de companie. În cazul femelelor, în urma unei intervenții de sterilizare, efectuată sub anestezie generala, sunt scoase ovarele și uterul. Iar masculilor le sunt extirpate testiculele, printr-o intervenție chirurgicală, efectuată tot sub anestezie generala.

Citește și:

Dacă vrei să te asiguri că animalul tău de companie se află pe mâini bune în cazul unei astfel de intervenții chirurgicale, poți opta pentru un serviciu de sterilizare în condiții de maximă siguranță, la o clinică cu servicii veterinare de top.

Medicii veterinari recomandă cu încredere sterilizarea animalelor de companie, aducând de fiecare dată în discuție următoarele avantaje ale acestei proceduri:

Sănătatea femelelor și a masculilor

Studiile au demonstrat că sterilizarea femelelor poate reduce riscul infecțiilor uterine și a tumorilor mamare, atât în cazul cățelelor, cât și al pisicilor.

Sterilizarea are efecte benefice și în cazul masculilor, pentru că o asemenea procedură poate conduce la scăderea riscului apariției hiperplaziei, abceselor și cancerului de prostată, a herniilor perineale și tumorilor testiculare.

Citește și:

Reducerea numărului de animale fără stăpân

Încă există sute de animale pe străzi, care au fost abandonate sau care s-au născut fără stăpân și care au nevoie de o familie și de un cămin. În plus, animalele fără stăpân reprezintă o amenințare și pentru restul animalelor din comunitate, fiind purtătoare de paraziți și transmițătoare de boli. Tocmai de aceea este indicat să îți sterilizezi animalul de companie, pentru a evita înmulțirea necontrolată a animalelor fără adăpost.

Influențează schimbarea comportamentelor

Anumite cercetări au demonstrat că masculii nesterilizați sunt mult mai agresivi, în comparație cu cei sterilizați. De obicei, un animal nesterilizat adoptă mult mai ușor o atitudine dominantă, latră și chiar atacă alte animale pentru a-și arăta dominanța. Însă, prin sterilizare, un astfel de comportament poate fi domolit.

Citește și:

De asemenea, sterilizarea poate ajuta și la schimbarea altor tipuri de comportamente, cum ar fi marcarea teritoriului. În perioada de împerechere, masculii nesterilizați își marchează teritoriul într-un mod agresiv și distrug adeseori mobilierul din casă. Iar de cele mai multe ori, multe persoane aleg să își abandoneze animalele de companie tocmai din această cauză, neștiind că un astfel de comportament este normal în cazul animalelor nesterilizate.

Reduce riscul pierderii animalelor de companie

În general, animalele nesterilizate sunt mult mai predispuse riscului de a fugi de acasă și de a se pierde. În momentele în care intră în călduri, un animal se lasă coordonat de simțuri, iar astfel tentațiile din afara casei îl determină să fugă, iar astfel există riscul de a se pierde.

Citește și:

Sterilizarea este o intervenție chirurgicală esențială pentru sănătatea animalului tău de companie. Iar costul unui astfel de proces medical este relativ scăzut, în comparație cu toate beneficiile de care animalul tău de companie se va bucura pe termen lung. O astfel de intervenție reduce semnificativ riscul apariției mai multor afecțiuni, dar și a gestațiilor nedorite. În plus, animalul tău de companie va duce o viață mult mai liniștită și va fi mai prietenos cu oamenii si alte animale.

Așadar, sterilizarea animalelor de companie este o responsabilitate importantă pentru fiecare persoană care are în grijă un câine sau o pisică. Iar dacă îți dorești ca animalul tău de companie să îți fie alături ani de zile și să aibă o viață sănătoasă, ar trebui să ceri sfatul unui veterinar pentru a programa o intervenție de sterilizare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Martie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.