Setari Cookie-uri

Cum planifici organizarea bucătăriei, în funcție de spațiu, electrocasnice și mobilier

Iată cum să planifici organizarea în funcție de spațiu, electrocasnice și mobilier.

Bucătăria este încăperea din locuință unde desfășurăm zilnic o varietate de activități, așa că este important să ținem cont de funcționalitate și design atunci când o amenajăm. Fie că gătim, mâncăm sau ne petrecem diminețile savurând cafeaua, bucătăria ar trebui să fie un spațiu în care să ne facă plăcere să petrecem timp, iar un organizarea eficientă a bucătăriei ne poate ajuta în acest sens.

Dacă planifici o renovare a bucătăriei sau amenajezi o bucătărie nouă, aceste sfaturi te vor ajuta să creezi un spațiu pe care îl vei iubi.

Iată câteva sfaturi despre cum poți planifica și organiza elementele din încăpere pentru a-ți amenaja o bucătărie coerentă din punct de vedere estetic și care să funcționeze eficient pentru toate nevoile tale.

Citește și:

Unde ar trebui să fie amplasate electrocasnicele?

Ideile de amenajare a aparatelor de bucătărie trebuie întotdeauna să fie trasate încă de la început. Numai după ce ai stabilit unde va fi amplasat totul, poți începe să te gândești unde ar trebui să fie amplasate prizele, instalațiile sanitare, ventilatoarele și altele asemenea. Schimbarea acestora mai târziu poate consuma mult timp și poate fi costisitoare.

Trebuie să te asiguri că spațiul deservește cu adevărat scopului principal al bucătăriei, acela de a găti. Gândește-te cu atenție ce părți ale bucătăriei vei folosi cel mai mult din perspectiva gătitului și cât de ușor te poți deplasa între ele. Acest lucru se numește triunghiul bucătăriei. Metoda se concentrează pe frigider, aragaz și chiuveta de bucatarie, care sunt elementele de bază pe care trebuie să te ai în vedere atunci când amenajezi bucătăria. După ce ai stabilit aceste detalii, poți începe să te gândești unde vor fi amplasate celelalte electrocasnice, cum ar fi cuptorul cu microunde, mașina de spălat vase, frigiderul pentru vinuri și așa mai departe.

Citește și:

Având un triunghi de activitate coerent și bine gândit, te poate ajuta să reduci mișcarea în bucătărie. Odată ce te-ai gândit bine la toate aceste puncte, amenajarea se va organiza aproape de la sine.

Cum organizezi mobilierul?

Atunci când organizezi bucătăria, gândește-te cum și cât de des folosești de obicei obiectele din dulapuri. Depozitează alimentele și bolurile pentru micul dejun cât mai aproape de masă pentru a-ți fi la îndemână dimineața. De asemenea, depozitează ambalajele și recipientele de plastic într-un singur loc, la îndemână, lângă suprafața de lucru, pentru a împacheta resturile de mâncare și alte alimente.Pentru veselă și tacâmuri ar fi ideal să găsești un loc în apropierea mașinii de spălat vase pentru a ușura procesul de descărcare.

Citește și:

Asigură-te că bucătăria ta dispune de suficient spațiu între dulapuri și insulă sau masă pentru a te deplasa cu ușurință prin încăpere. Ca regulă generală, căile de acces în întreaga bucătărie trebuie să aibă o lățime de cel puțin 36 de centimetri, iar culoarul din zona de gătit ar trebui să aibă o lățime de 42 de centimetri. Atunci când planifici amenajarea bucătăriei, încearcă să acorzi importanță acestui aspect, deoarece o într-o bucătărie unde obiectele sunt poziționate la distanțele corespunzătoare te vei simți mult mai confortabil decât într-o bucătărie modernă dar aglomerată.

Cămara va depozita în mod inevitabil alimente, produse alimentare și alte provizii, așa că trebuie să rămână mereu la îndemână și să fie protejată împotriva condițiilor nefavorabile, cum ar fi lumina directă a soarelui sau temperaturile extreme. Dacă ai posibilitatea, cel mai bine ar fi să poziționezi cămara lângă frigider, deoarece astfel te vei asigura că bunurile din cămară se află chiar lângă alimentele proaspete, pentru o comoditate optimă.

Citește și:

Oricât de interesante ar fi modelele standard de bucătării, nu uita că ai posibilitate să creezi ceva diferit. Mobilierul de bucătărie personalizat sau blaturile multifuncționale sunt din ce în ce mai căutate, așa că nu ezita să iei în calcul această opțiune.

Ce tip de amenajare este mai potrivit pentru o bucătărie multifuncțională?

Există mai multe tipuri de amenajări ale bucătăriei, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Dar, în cele din urmă, amenajarea pe care o vei alege se va baza în totalitate pe spațiul pe care îl ai la dispoziție și, desigur, pe preferințele personale.

Atunci când anticipezi că întreaga familie va lua masa în bucătărie, o amenajare open space reprezintă cea mai bună alegere, însă nu este singura variantă la care poți apela, mai ales dacă locuința ta este deja compartimentată.

Citește și:

Avantajul bucătăriei open space este că poate îndeplini mai multe roluri, de la zonă de gătit și divertisment, la zonă de relaxare sau chiar loc pentru efectuarea temelor. Dacă te hotărăști să amenajezi o bucătărie open space, este important să iei în considerare toate rolurile pe care le va îndeplini spațiul și să vizualizezi cum îl vei folosi.

Poți opta și pentru o amenajare fragmentată într-o bucătărie open space. Acest tip de amenajare presupune delimitarea zonelor de gătit, de luat masa și de locuit, păstrând în același timp senzația generală de spațiu deschis. Pentru a realiza o astfel de amenajare ai la dispoziție o varietate de soluții personalizate precum panourile din lamele sau riflaje, rafturi deschise sau mobilier independent.

Citește și:

Așadar, dincolo de alegerea gresiei, faianței, electrocasnicelor sau a culorii pereților, ceea ce face ca o bucătărie să fie utilă are puțin de-a face cu felul în care arată. Totul ține de funcționalitate, de aceea o planificare în detaliu a elementelor ce se vor regăsi în bucătăria ta și locul acestora sunt importante atunci când amenajezi bucătăria.

Sursă foto: Shutterstock.com


Vizionare placuta


Kudika
24 Aprilie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.