Setari Cookie-uri

Cum să ai o grădină iluminată corect - ce tipuri de lumini îți trebuie și ce soluții ai la îndemână

Iluminatul grădinii este foarte important pentru a pune în valoare designul ales, dar și din punct de vedere funcțional. Descoperă câteva metode practice pentru o curte iluminată corect.

Grădina este locul perfect pentru a primi musafiri, a petrece o seară relaxantă în familie sau, pur și simplu, ca să citești o carte bună la aer curat. Pentru seri de neuitat în curtea casei tale, vei avea nevoie de sursele de lumină potrivite pentru a crea un spațiu estetic, intim și, totodată, funcțional.

Mai jos, ți-am pregătit soluții ingenioase pentru ca tu să ai o grădină iluminată așa cum trebuie, în funcție de zonele acesteia. Află cum să creezi o atmosferă ambientală aparte în grădina ta, care o va pune în valoare.

Iluminatul inteligent al aleilor

Aleile, fiind zone de legătură dintre diversele colțuri ale grădinii casei tale, ar trebui să primeze, atunci când alegi sursele de iluminat, pentru că acestea au un rol funcțional: asigurarea unei bune orientări prin curte. Totodată, creezi o atmosferă confortabilă și ai un plus de siguranță, pe timpul nopții. Soluții sunt multe, însă tu poți alege o varianta inteligentă și perfect adaptabilă nevoilor tale, așa cum sunt lămpile solare. Acestea au o mulțime de avantaje:

Citește și:
  • îți asigură un iluminat economic, cu un consum eficient de resurse, pentru că nu ai nevoie de curent electric;

  • poți alege dintr-o varietate de modele (de la proiectoare, felinare și spoturi până la forme de plante și pasari);

  • creează o atmosferă plăcută;

  • sunt prietenoase cu mediul (lumina soarelui va încărca panourile care stochează energie pe toată durata zilei);

  • sunt alternative perfecte pentru zonele în care alimentarea electrică de tip convențional nu este posibilă;

  • sunt ușor de amplasat oriunde dorești în grădină;

  • ideale pentru iluminarea aleilor și evidențierea vegetației.

Cu siguranță îți dorești ca sursele de iluminat pentru alei să funcționeze continuu pe perioada nopții. Așadar, alege lampi solare pentru gradina, pe care să le amplasezi de-a lungul căilor de acces, pentru iluminat practic și eficient. Acestea sunt foarte placute privirii și te ghidează către intrarea în casă sau celelalte zone cheie ale grădinii.

Citește și:

Iluminatul pentru terasă

Terasa este punctul central al curți tale, locul unde îți întâmpini prietenii, poate la un grătar sau o petrecere, ori spațiul în care alegi să iei cina în serile răcoroase de vară. Dat fiindcă terasa se află foarte aproape de o sursă constantă de energie - casa ta - posibilitățile de iluminat sunt mai numeroase decât pentru alte zone din curte.

Punctele practice sunt simplu de bifat, sursa de electricitate fiind foarte la îndemână. Ce-ți rămâne de facut este să creezi un spațiu primitor. Da frâu liber imaginației și creează lumina ambientală perfectă, în acord cu decorul verandei, folosind una sau mai multe dintre soluții, cum ar fi:

  • aplice;

  • plafoniere;

  • felinare;

  • spoturi cu LED.

Iluminatul de accent pentru grădina ta

O idee creativă pentru iluminatul de accent al grădinii este să amplasezi surse de lumină pe pereții exteriori ai casei. Aplicele de perete, de exemplu, sunt ideale pentru a pune în valoare pereții casei, dar și designul grădinii.

Citește și:

Dacă ai obiecte ornamentale în curte, precum piticii de grădină sau poate o fântână decorativă, nu uita să le pui și pe acestea în valoare. Ai la îndemână o soluție simplă și practică: proiectoarele îndreptate de jos în sus, pentru a obțne un efect de lumini și umbre superb.

Iluminat decorativ pentru arbori și arbuști

Sigur ai investit mult timp în amenajarea grădinii, prin alegerea și amplasarea pomilor și arbuștilor, pentru a crea o curte așa cum ai visat. Fructifică eforturile și pe timpul serii, punând în valoare arborii și arbuștii din grădină. Poți alege instalații pentru exterior de diverse forme și culori, care vor arăta superb, atârnate în arborii din grădina ta, și vor crea un cadru de basm.

Citește și:

Pentru restul plantelor, de preferat sunt proiectoarele. Poți crea o lumina difuză printre straturile de flori sau printre arbuști sau chiar poți evidenția anumite zone ale gazonului. Și felinarele amplasate printre plante sunt o idee bună și oferă aceeași lumină difuză, plăcută.

Pentru a crea o atmosfera de vis în grădina, este ideal să pui în valoare fiecare zonă a acesteia. Nu poți da greș cu o combinație ingenioasă a surselor de lumină. Atmosfera creată va fi una intimă, caldă și primitoare, de care te poți bucura împreună cu familia și prietenii.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Mai 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.