Setari Cookie-uri

Soluții de încărcare inteligentă pentru mașinile electrice

În ziua de astăzi, șoferii care își doresc să conducă fără impact asupra mediului, contribuind astfel la scăderea poluării, pot opta pentru un automobil electric, fără emoții privind numărul de kilometri parcurși.

Mașinile electrice au devenit o opțiune tot mai populară în ultimii ani, pe măsură ce producătorii au găsit metode prin care să crească autonomia acestora.

Pe măsură ce mașinile electrice câștigă teren, este firesc ca și soluțiile de încărcare să se adapteze, devenind mai eficiente, mai facile și mai convenabile. Dacă ai deja un automobil electric sau plănuiești să achiziționezi unul, cu siguranță îți dorești soluții de încărcare de ultimă generație, care să îți permită să te bucuri de călătorii lipsite de griji. În cele ce urmează îți vom prezenta ce variante ai la dispoziție pentru încărcarea inteligentă a mașinii electrice, astfel încât să poți alege soluția potrivită, în funcție de nevoile tale.

Citește și:

Ce înseamnă încărcare inteligentă pentru mașinile electrice

Încărcarea inteligentă nu presupune doar găsirea celei mai convenabile și eficiente soluții de încărcare, ci și comunicarea cu autoturismul, pentru a primi permanent date despre starea bateriei sau informații despre cele mai apropiate puncte de încărcare. Astfel, indiferent unde te-ai afla, poți controla modul în care alegi să îți încarci automobilul.

De asemenea, automobilele electrice moderne dispun de tehnologii avansate care facilitează alimentarea cu energie: de exemplu, încărcarea poate fi programată și controlată în funcție de nevoile și preferințele tale. Dacă este cazul, poți alege programarea încărcării în anumite intervale de timp, în vederea obținerii unor tarife de energie mai scăzute.

Citește și:

Încărcarea inteligentă implică totodată și comunicarea bidirecțională între vehiculul electric și infrastructura de încărcare. Acest lucru permite mașinii să transmită informații despre starea bateriei, preferințele de încărcare și disponibilitatea de energie regenerabilă, astfel încât infrastructura de încărcare să poată oferi răspunsuri și ajustări adecvate.

Soluții de încărcare inteligentă disponibile pentru mașinile electrice

La mașinile pe combustibil fosil, atunci când indicatorul îți semnalizează că vei rămâne curând fără carburant ai o singură variantă: să cauți cea mai apropiată stație de combustibil, pentru a alimenta. La autoturismele electrice ai la dispoziție mai multe variante pentru încărcare, astfel încât să nu rămâi niciodată în pană de energie și să te poți deplasa oriunde în funcție de necesitățile tale. Iată ce opțiuni ai pentru încărcarea unei mașini electrice:

Citește și:

Sisteme de încărcare la domiciliu

Îți permit încărcarea mașinii din confortul propriei locuințe, fără a fi necesar să te deplasezi la o stație publică de încărcare. O poți face chiar de la o priză simplă, dacă utilizezi un cablu de conectare corespunzător. În cazul în care vrei ca încărcarea să funcționeze mai rapid, este indicat să instalezi un panou de încărcare de perete AC pentru o încărcare cât mai sigură și eficientă. Stațiile de încărcare de perete sunt ușor de utilizat, iar cele inteligente oferă funcții suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a partaja panoul cu alți utilizatori sau planificarea intervalelor de încărcare.

Dacă folosești o mașină Opel electrică, precum Opel Mokka-e sau Opel Corsa-e poți opta pentru un panou de încărcare de perete inteligent trifazat / 11 kW cu cablu sau 22 kW fără cablu. Acesta poate fi folosit împreună cu aplicația Smart Wallbox, pentru a partaja energia cu alte persoane, a crea rapoarte de aplicație sau a controla timpii de încărcare. Nu ai avut timp să îți încarci Opel-ul cât timp te-ai aflat acasă? Nu-ți face probleme, pentru că sistemul de navigație te va ghida către punctele de încărcare de pe traseu.

Citește și:

În ceea ce privește costurile, este bine să știi că statul oferă diferite subvenții pentru mașinile electrice, inclusiv pe parte de accesorii. Poți afla mai multe detalii atunci când achiziționezi automobilul.

Stații publice de încărcare electrică

Infrastructura publică de încărcare cuprinde întreaga rețea de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Acestea îți oferă posibilitatea de a încărca rapid și eficient mașina, datorită tehnologiilor inteligente cu care sunt echipate. Sunt amplasate în diverse locații accesibile, astfel încât să nu îți faci griji când ești în mișcare. Chiar dacă traseul a fost mai lung decât estimai inițial, sau nu ai reușit să îți încarci bateria acasă, poți opri la o stație publică de încărcare, pentru a alimenta.

Citește și:

La sfârșitul anului 2022, în țara noastră erau deja montate peste 1.350 de stații publice de încărcare. Timpul necesar încărcării este unul scurt: de exemplu, dacă ai un Opel electric, poți încărca bateria mașinii până la 80% într-o jumătate de oră, atâta timp cât folosești o stație de încărcare rapidă.

Stații de încărcare la locurile de muncă și în spațiile comerciale

Odată ce ai achiziționat o mașină electrică, te vei bucura să afli că multe companii sau centre comerciale au instalate în parcările lor stații de încărcare inteligente. Astfel vei avea posibilitatea să îți încarci mașina în timp ce ești la muncă sau la cumpărături, fără a fi nevoie să cauți alte surse de încărcare. Ceea ce înseamnă, bineînțeles, mai mult timp liber pentru tine și drumuri relaxate, știind că mașina ta este oricând gata de drum.

Citește și:

Stații de încărcare electrică gratuită

Pentru a stimula trecerea la un stil de condus sustenabil și prietenos cu mediul, dar și pentru a veni în sprijinul utilizatorilor de mașini electrice, autoritățile publice au instalat în diverse locații stații de încărcare electrică gratuite. Ai astfel posibilitatea să parcurgi mulți kilometri în plus, fără niciun cost din partea ta.

Avantajele soluțiilor de încărcare inteligentă pentru utilizatorii de mașini electrice

Utilizând soluțiile de încărcare inteligentă beneficiezi de încărcare rapidă și eficientă. În plus, poți încărca mereu în funcție de nevoile și de preferințele tale. Sistemele inteligente au capacitatea de a monitoriza consumul de energie, ajustând puterea de încărcare pentru a reduce costurile și a obține o eficiență maximă.

Poți monitoriza și controla fiecare încărcare prin intermediul aplicațiilor mobile și tehnologiei IoT (Internet of Things), cu ajutorul căreia poți accesa și controla stațiile de încărcare chiar și de la distanță. Ai astfel posibilitatea să verifici starea încărcării, să primești notificări despre progresul acesteia, sau chiar să ajustezi și să programezi setările de încărcare.

Un alt avantaj îl reprezintă faptul că soluțiile de încărcare inteligentă pot fi integrate cu rețelele de distribuție a energiei electrice, ceea ce permite un flux eficient și echilibrat al energiei, care poate fi direcționată către vehiculele electrice în mod optim evitându-se astfel suprasolicitarea rețelei. Prin intermediul acestor soluții, se va facilita în viitorul apropiat utilizarea optimă a energiei regenerabile, cum ar fi energia solară sau eoliană. Rezultatul? O contribuție importantă la reducerea emisiilor poluante și implicit la protejarea mediului.

Factori de luat în considerare la alegerea unei soluții de încărcare inteligentă

Înainte de a alege o soluție inteligentă de încărcare pentru mașina ta electrică, este bine să ai în vedere câțiva factori importanți:

  • Compatibilitatea cu vehiculul electric și tipul de conector - este important să verifici specificațiile tehnice ale mașinii, să te asiguri că soluția de încărcare pe care ai ales-o este compatibilă cu autovehiculul tău electric și că acceptă tipul de conector utilizat.

  • Capacitatea de încărcare și puterea disponibilă - interesează-te cu privire la capacitatea de încărcare a variantei pentru care ai optat și puterea pe care aceasta o poate oferi. În caz că ai nevoie de o încărcare rapidă, trebuie să te asiguri că soluția de încărcare dispune de o putere suficient de mare pentru a îndeplini această cerință.

  • Opțiuni de conectivitate și interoperabilitate - verifică dacă varianta de încărcare pe care ai ales-o îți oferă opțiuni de conectivitate care să îți permită să monitorizezi și să controlezi încărcarea prin intermediul aplicațiilor mobile sau a platformelor online.

  • Costuri și beneficii pe termen lung - orice alegere presupune o estimare a costurilor imediate, dar și a celor pe termen lung. Înainte de a opta pentru o soluție de încărcare inteligentă, asigură-te că ai făcut o evaluare cuprinzătoare a costurilor. În același timp, nu scăpa din vedere nici beneficiile pe termen lung pe care aceasta ți le poate oferi, cum ar fi economia de energie, de timp sau eficiența încărcării.

Soluțiile de încărcare inteligentă te ajută să te bucuri cu adevărat de mașina ta electrică și să îți planifici trasee oricât de lungi, fără a-ți face probleme pentru starea bateriei. Acasă, la supermarket sau pe drumurile publice, poți avea întotdeauna o variantă prin care să-ți încarci mașina simplu, eficient și convenabil.

Vizionare placuta


Kudika
19 Iulie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.